Gezondheid.be

Bijgewerkt: 1 uur 50 sec geleden

Mazelen bijna uitgeroeid in België, maar aan Europese opmars bezig

wo, 20/02/2019 - 00:00
In Europa zijn vorig jaar vier keer meer besmettingen vastgesteld dan in 2017. Ons land gaat echter tegen de trend in. Hier waren nog amper 120 gevallen van mazelen, tegenover 369 een jaar eerder.

Een buikgevoel voor depressie

wo, 20/02/2019 - 00:00
Een grootschalige studie van VIB-KULeuven naar het verband tussen onze darmbacteriën en onze mentale gezondheid heeft specifieke bacteriën gevonden die aan depressie kunnen gelinkt worden.

Vier gezondheidsapps officieel goedgekeurd

wo, 20/02/2019 - 00:00
Op het platform www.mhealthbelgium.be zijn de eerste door de overheid gevalideerde gezondheidsapps gepubliceerd

Vlaamse Week tegen Pesten: Wat als uw kind op school gepest wordt?

wo, 20/02/2019 - 00:00
De drie Vlaamse ouderkoepels hebben een houvast en stappenplan gepubliceerd om ermee om te gaan. De tips gaan vooral over het versterken van kinderen zodat pesten geen kans krijgt of kan gestopt worden.

Hoe omgaan met rouw en verlies?

di, 19/02/2019 - 00:00
Als je rouwt, zit je met veel vragen, ook je omgeving beleeft dit mee en weet vaak niet wat te doen.

KCE positief over HPV-vaccinatie jongens

di, 19/02/2019 - 00:00
Een rapport van het federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) geeft een positief advies over de vaccinatie van jongens tussen 9 en 14 jaar met een vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV). Intussen heeft de Vlaamse regering beslist om vanaf volgend schooljaar ook jongens van 12 jaar gratis te vaccineren.

Deze 5 redenen kunnen de oorzaak zijn van de puistjes op je rug

di, 19/02/2019 - 00:00
Heb je last van puisten op je rug? Dat is zeker geen pretje, en al zeker niet wanneer je binnenkort weer met een blote rug over straat wilt lopen. Waar die rode rakkers vandaan komen? Dat zou weleens aan een van deze redenen kunnen liggen.

‘We vinden producten met biolabel lekkerder en gezonder’

di, 19/02/2019 - 00:00
Consumenten vinden voedingsproducten lekkerder en gezonder wanneer ze een biolabel dragen. Ook zijn ze bereid om er meer voor te betalen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Gent.

Helpt vitamine D om griep en verkoudheid te voorkomen?

di, 19/02/2019 - 00:00
Een luchtweginfectie zoals griep of een verkoudheid is te voorkomen door één keer per week vitamine D toe te voegen aan brood en melk. Dat schrijven Britse wetenschappers in het BMJ.

Zes minuten springen per week is wondermiddel tegen osteoporose

ma, 18/02/2019 - 00:00
Osteoporose, een aandoening waar oudere vrouwen vaker last van hebben, kan volgens een nieuw onderzoek van de Metropolitan University van Manchester simpel voorkomen worden. Springen is de boodschap.

Geen maximumleeftijd meer om bloed te geven

zo, 17/02/2019 - 00:00
De leeftijdsgrens om bloed te kunnen geven is sinds begin februari 2019 afgeschaft. Wie ouder is dan 71 jaar mag bloed, plasma of bloedplaatjes blijven geven. Tot nu toe liet de wet dit niet toe.

Genen bepalen of u ochtend- of avondmens bent

zo, 17/02/2019 - 00:00
Volgens een grote studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature bepalen genen in belangrijke mate of u een ochtend- of avondmens bent. Het onderzoek suggereert ook dat avondmensen vatbaarder zijn voor depressie.

Studie onderzoekt hormoonverstoorders bij zwangere vrouwen

za, 16/02/2019 - 00:00
In de 3xG-studie, die de milieugezondheid in de regio Dessel, Mol, Retie opvolgt, werd dit jaar de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen onderzocht. Uit de studie blijkt dat alle 301 zwangere vrouwen die werden onderzocht ftalaten in hun urine hadden.

Praktische handleiding voor welzijn op het werk

za, 16/02/2019 - 00:00
Psychosociale risico’s, stress of musculoskeletale aandoeningen (MSA) kunnen ernstige gevolgen hebben voor werknemers en ondernemingen. Vaak leiden ze tot langdurig ziekteverlof. Vooral micro- en kleine ondernemingen kunnen problemen ondervinden om die risico’s aan te pakken.

Volgorde waarin je drinkt heeft geen invloed op je kater

vr, 15/02/2019 - 00:00
‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ is een populaire spreuk die ook in vele andere talen bestaat. Maar wat is er nu eigenlijk waar van die stelling? Niet veel, beweert een Duits onderzoek.

We krijgen te weinig vitamine A en D via onze voeding

vr, 15/02/2019 - 00:00
Onderzoek van de Universiteit Gent samen met het federale onderzoekscentrum Sciensano toont dat de Belgische bevolking te weinig vitamine A en D binnenkrijgt via voeding.

Ontdek de kracht van plantaardige vitaminen.

do, 14/02/2019 - 00:00
Een gebrek aan slaap, stress, ziekten ondermijnen ons lichaam het hele jaar door. Hebt u al gedacht aan natuurlijke vitaminen om dit alles te weerstaan? Deze bieden veel voordelen.

Minder amputaties bij diabetespatiënten

wo, 13/02/2019 - 00:00
Amputaties van de volledige voet werden 10 jaar geleden zeven keer meer uitgevoerd bij diabetespatiënten dan bij de algemene bevolking. Sindsdien is het aantal amputaties gelukkig significant verminderd met ongeveer een derde, wellicht dankzij een betere zorg. Dat blijkt uit een onderzoek van het Intermutualistisch Agentschap.

Vrouwen gezocht die willen bijdragen aan het onderzoek naar Alzheimer

wo, 13/02/2019 - 00:00
UZ Gent zoekt vrouwen tussen 40 en 65 jaar voor een onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Deze studie onderzoekt het metabolisme van amyloïd in de hersenen en hoe het evolueert tijdens de menopauze.

Zes jaar langer leven door gezond leven

wo, 13/02/2019 - 00:00
Mensen die op middelbare leeftijd niet roken en geen hoge bloeddruk of overgewicht hebben, worden gemiddeld negen jaar later ziek en leven ongeveer zes jaar langer dan ongezonde leeftijdsgenoten. Daarnaast zijn ongezonde mensen langer ziek tijdens hun leven.