Bevochtiging

Fisher&Paykel Icon met ingebouwde bevochtiger

Een cpap blaast natuurlijk nogal wat lucht in de neus. Omdat dit gemakkelijk geïrriteerde slijmvliezen oplevert, worden de laatste jaren steeds meer luchtbevochtigers voorgeschreven. Veel gebruikers zijn er blij mee.

De bevochtiger is een bakje met water dat aan de pomp kan worden gekoppeld. Langsstromende lucht neemt het vocht op. Om bacteriën weg te houden van het verwarmde water, zijn voorzorgsmaatregelen nodig.

Het water

De bevochtiger kan gevuld worden met gekookt leidingwater. Laat het water afkoelen voor gebruik. In de handel zijn ook filtersystemen te koop die de kalk uit het water filteren voordat het wordt gekookt.

  • Verschoon het water iedere ochtend en was de bevochtiger één maal per week af. Bacteriën zetten zich af tegen de wand en de bodem.
  • Kook het water een aantal minuten door om goed te steriliseren.
  • Droog het bakje van de bevochtiger af. Bacteriën en algen houden niet van droogte.
  • Gesteriliseerd water kunt u bewaren. Zet het water donker weg en gebruik nooit water ouder dan een week.

Condens

Als het kouder wordt, geeft de verwarmde luchtbevochtiger condens. De condens ontstaat doordat de lucht in de slaapkamer kouder is dan de lucht van de luchtbevochtiger. U kunt de verwarming in de slaapkamer aanzetten om dit te voorkomen, maar veel mensen vinden dit onprettig.

Oplossingen zijn: de verwarming van de luchtbevochtiger lager zetten of de slang isoleren met een (fleece) hoesje. Zorg er in ieder geval voor dat slang zo loopt dat er geen echte knik naar beneden in ontstaat. Daar kan de condens zich in verzamelen, waardoor het ademen wordt bemoeilijkt.

Bron: ApneuVereniging Nederland (gewijzigd)