Vlaams PatiëntenPlatform

Abonneren op feed Vlaams PatiëntenPlatform
Bijgewerkt: 9 min 2 sec geleden

Lees de extra vaccinatienieuwsflits van 7 april 2021

wo, 07/04/2021 - 09:45
België koos voor een vaccinatiestrategie waarbij het personen met een verhoogd risico op een ernstige vorm van COVID-19 prioritair zal vaccineren. Maar welke groepen worden er prioritair gevaccineerd in april? Hoe weet je als risicopatiënt of je op de lijst staat? Wat moet je doen als je niet op de lijst staat maar wel tot een risicogroep behoort? Het antwoord op deze en andere vragen over de vaccinatie van risicopatiënten lees je in onze extra nieuwsflits.

Lees de extra vaccinatienieuwsflits

ma, 29/03/2021 - 15:15
In een volgende fase van de vaccinatiecampagne is het de beurt aan de ‘risicopatiënten’. Dat zijn mensen tussen 18 en 64 jaar met een onderliggende aandoening. Die aandoening zorgt ervoor dat ze meer kans op besmetting met COVID-19 hebben of een groter risico hebben op een ernstiger verloop van de ziekte nadat ze besmet zijn. Op basis van een wetenschappelijk advies van de Hoge Gezondheidsraad werd deze groep van risicopatiënten begin februari afgebakend. Er wordt nu volop gewerkt aan een lijst van risicopatiënten. De patiënten op die lijst krijgen een uitnodiging om met voorrang gevaccineerd te worden. In deze extra nieuwsflits bundelen we de antwoorden op vragen die leven bij vele patiënten en ledenverenigingen.

Vacature: communicatieverantwoordelijke

ma, 29/03/2021 - 15:09
Het Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP) is een onafhankelijk platform van meer dan 110 patiëntenverenigingen uit Vlaanderen dat streeft naar een toegankelijke zorg op maat voor de patiënt en zijn omgeving.

Vacature: Beleidsmedewerker

vr, 26/03/2021 - 10:18
Het Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP) is een onafhankelijk platform van meer dan 115 patiëntenverenigingen uit Vlaanderen dat streeft naar een toegankelijke zorg op maat voor de patiënt en zijn omgeving. Het VPP streeft naar actieve deelname van patiënten aan het gezondheidsbeleid en de gezondheidszorg. Ervaringsdeskundigen uit de patiëntenverenigingen dragen de projecten van het Vlaams Patiëntenplatform vzw.

Ontdek onze toekomstvisie

wo, 24/03/2021 - 08:05
Waar staat het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) voor? Wat streven we na? Wat willen we bereiken voor mensen met een chronische ziekte? De levenskwaliteit van patiënten en hun omgeving verbeteren is onze algemene missie. Maar hoe maken we dat concreet? We formuleerden 5 toekomstbeelden die we samen met onze patiëntenverenigingen willen realiseren en waar we elke dag keihard voor gaan!

Lees ons jaaroverzicht

di, 23/03/2021 - 13:24
Het voorbije jaar stond voor een groot deel in het teken van de coronacrisis. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit ook een grote impact had op de werking van het Vlaams Patiëntenplatform (VPP). In ons jaaroverzicht zetten we de belangrijkste acties die we ondernamen tijdens de coronacrisis op een rijtje.

Persbericht: Het Vlaams Patiëntenplatform eist dat voorrang risicopatiënten bij coronavaccinatie behouden blijft

di, 09/03/2021 - 13:39
Via de pers en via andere kanalen maken twee van de drie artsensyndicaten al geruime tijd bezwaar tegen het feit dat risicopatiënten voorrang krijgen op gezonde burgers bij de coronavaccinatie. Het BVAS stapte zelfs naar de Raad van State om deze regelgeving ongedaan te maken. Zij vrezen onder andere dat artsen overspoeld zullen worden met vragen van patiënten om op de lijst van risicopatiënten te komen. Als patiënten hierover echter duidelijk geïnformeerd worden, zullen ze niet massaal naar hun huisarts bellen. Het VPP vraagt samen met zijn ledenverenigingen nadrukkelijk aan het beleid om de huidige vaccinatiestrategie, waarin risicopatiënten voorrang krijgen op de gezonde bevolking, te behouden.

Vacature: Jobstudent screening ziekenhuiswebsites

wo, 03/03/2021 - 15:47
Betrouwbare, nauwkeurige jobstudent voor de screening van ziekenhuiswebsites gezocht.

Persbericht: Risicopatiënten geen voorrang verlenen bij coronavaccinatie is opnieuw slag in het gezicht van mensen met chronische aandoening

di, 02/03/2021 - 11:58
Begin februari maakte de Hoge Gezondheidsraad zijn lijst bekend met welke patiëntengroepen in aanmerking komen om voorrang te krijgen bij de coronavaccinatie (fase 1b). Via de pers en via andere kanalen maken twee van de drie artsensyndicaten al geruime tijd bezwaar tegen het feit dat risicopatiënten eerder gevaccineerd worden. Het BVAS stapt nu zelfs naar de Raad van State om deze regelgeving ongedaan te maken, “omdat het medisch geheim geschonden wordt”. Dit is manifest onjuist, want er wordt enkel aan de centrale databank doorgegeven dat iemand voorrang krijgt en niet omwille van welke aandoening dit gebeurt. De patiënt kan er trouwens ook zelf voor kiezen om niet gebruik te maken van dit recht en zich op een later ogenblik laten vaccineren.

Herbekijk de webinar 'Alles wat je nog wil weten over vaccinaties'

do, 25/02/2021 - 10:57
Het Vlaams Patiëntenplatform organiseerde op 23 februari 2021 een webinar met Dr. Dirk Ramaekers om een antwoord te geven op deze en andere vragen over de coronavaccinatie.

Vacature: ondersteuningsmedewerker ZOPP

do, 18/02/2021 - 08:31
ZOPP vzw is op zoek naar een enthousiaste medewerker (m/v) die in Limburg de werking van patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen ondersteunt en hun participatie begeleidt en faciliteert

Lees onze extra vaccinatienieuwsflits

vr, 12/02/2021 - 10:53
De informatie over vaccinatie verfijnt en verandert voortdurend. In deze extra nieuwsflits vind je de belangrijkste informatie over de huidige stand van zaken.

Persbericht: Risicopatiënten geen voorrang verlenen bij coronavaccinatie is kaakslag voor mensen met chronische aandoening

do, 11/02/2021 - 11:55
Vorige week maakte de Hoge Gezondheidsraad zijn lijst bekend met welke patiëntengroepen in aanmerking komen om voorrang te krijgen bij vaccinatie (fase 1b). Via de pers en via andere kanalen maken twee van de drie artsensyndicaten bezwaar tegen het feit dat risicopatiënten eerder gevaccineerd worden. Ook de NV-A schaarde zich achter de bezwaren van deze artsensyndicaten. Het Vlaams Patiëntenplatform vindt dit een kaakslag voor mensen met een chronische aandoening. Risicopatiënten moeten voorrang krijgen op gezonde burgers bij de coronavaccinatie.

Persbericht: Uitbreiding recht op vergeten ook toepassen op patiënten met een chronische aandoening

di, 09/02/2021 - 15:56
Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) is tevreden dat Assuralia (beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen) in haar gedragscode aankondigt dat ze het recht op vergeten verder wil uitbreiden, maar vraagt om die uitbreiding ook toe te passen op patiënten met een chronische aandoening.

Opinie: Stop met stigmatisering chronisch zieken op vlak van werkgelegenheid

di, 02/02/2021 - 16:03
Het voorbije weekend barstte het debat over arbeidsongeschiktheid en arbeidsmarkt opnieuw los, naar aanleiding van de artikelenreeks van De Standaard over het aantal langdurig zieken in ons land. 459.561 mensen zijn volgens cijfers van het RIZIV langer dan één jaar arbeidsongeschikt. ‘Wie niet mee kan, valt af’ zo luidt een commentaarstuk van de redactie zelf.

Pagina's