Vlaams PatiëntenPlatform

Abonneren op feed Vlaams PatiëntenPlatform
Bijgewerkt: 56 min 45 sec geleden

Persbericht: Minder dan de helft van de Vlamingen heeft een ingevulde gezondheidssamenvatting, daar doen we wat aan!

do, 17/06/2021 - 09:08
Hoewel een goed ingevulde gezondheidssamenvatting essentieel is om patiënten veilig te verzorgen, kan minder dan de helft van de Vlamingen erop terugvallen. Daarom slaan het Vlaams Patiëntenplatform en huisartsenvereniging Domus Medica de handen in elkaar en starten ze vandaag de campagne 'Kwaliteitsvolle & goede zorg'. Het doel? Burgers aanzetten om hun gezondheidssamenvatting in handen te nemen.

Lees de extra vaccinatienieuwsflits van 27 mei 2021

vr, 28/05/2021 - 13:35
Omdat er nog steeds heel wat vragen zijn rond de vaccinatie van risicogroepen, bundelen we alle informatie in deze extra nieuwsflits.

Persbericht: Nieuw raamwerk biedt handvaten voor open communicatie na patiëntveiligheidsincident.

vr, 07/05/2021 - 09:29
Het ontbreekt Belgische zorginstellingen aan een nationaal kader rond open en transparante communicatie na een patiëntveiligheidsincident. Daarom sloegen het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) en het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB KU Leuven) de handen in elkaar om een raamwerk rond open disclosure op te stellen. Dat biedt handvaten voor een breed scala aan incidenten.

Persbericht: De helft van de patiënten en zorgverleners weet niet dat een geconventioneerde arts ereloonsupplementen mag vragen in een éénpersoonskamer

vr, 16/04/2021 - 10:19
Naar aanleiding van de Europese dag van de rechten van de patiënt deed het Vlaams Patiëntenplatform een grootschalige test bij 1668 burgers en zorgverleners over hun kennis over wat ze moeten betalen in het ziekenhuis. Het is een patiëntenrecht dat je goed geïnformeerd wordt over de kosten voordat je toestemt met een onderzoek of behandeling in het ziekenhuis. Gemiddeld beantwoordden de deelnemers 6 van de 9 vragen juist. 12% van de deelnemers slaagden niet voor de test en behaalden een score lager dan 50%.

Lees de extra vaccinatienieuwsflits van 7 april 2021

wo, 07/04/2021 - 09:45
België koos voor een vaccinatiestrategie waarbij het personen met een verhoogd risico op een ernstige vorm van COVID-19 prioritair zal vaccineren. Maar welke groepen worden er prioritair gevaccineerd in april? Hoe weet je als risicopatiënt of je op de lijst staat? Wat moet je doen als je niet op de lijst staat maar wel tot een risicogroep behoort? Het antwoord op deze en andere vragen over de vaccinatie van risicopatiënten lees je in onze extra nieuwsflits.

Lees de extra vaccinatienieuwsflits

ma, 29/03/2021 - 15:15
In een volgende fase van de vaccinatiecampagne is het de beurt aan de ‘risicopatiënten’. Dat zijn mensen tussen 18 en 64 jaar met een onderliggende aandoening. Die aandoening zorgt ervoor dat ze meer kans op besmetting met COVID-19 hebben of een groter risico hebben op een ernstiger verloop van de ziekte nadat ze besmet zijn. Op basis van een wetenschappelijk advies van de Hoge Gezondheidsraad werd deze groep van risicopatiënten begin februari afgebakend. Er wordt nu volop gewerkt aan een lijst van risicopatiënten. De patiënten op die lijst krijgen een uitnodiging om met voorrang gevaccineerd te worden. In deze extra nieuwsflits bundelen we de antwoorden op vragen die leven bij vele patiënten en ledenverenigingen.

Vacature: communicatieverantwoordelijke

ma, 29/03/2021 - 15:09
Het Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP) is een onafhankelijk platform van meer dan 110 patiëntenverenigingen uit Vlaanderen dat streeft naar een toegankelijke zorg op maat voor de patiënt en zijn omgeving.

Vacature: Beleidsmedewerker

vr, 26/03/2021 - 10:18
Het Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP) is een onafhankelijk platform van meer dan 115 patiëntenverenigingen uit Vlaanderen dat streeft naar een toegankelijke zorg op maat voor de patiënt en zijn omgeving. Het VPP streeft naar actieve deelname van patiënten aan het gezondheidsbeleid en de gezondheidszorg. Ervaringsdeskundigen uit de patiëntenverenigingen dragen de projecten van het Vlaams Patiëntenplatform vzw.

Ontdek onze toekomstvisie

wo, 24/03/2021 - 08:05
Waar staat het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) voor? Wat streven we na? Wat willen we bereiken voor mensen met een chronische ziekte? De levenskwaliteit van patiënten en hun omgeving verbeteren is onze algemene missie. Maar hoe maken we dat concreet? We formuleerden 5 toekomstbeelden die we samen met onze patiëntenverenigingen willen realiseren en waar we elke dag keihard voor gaan!

Lees ons jaaroverzicht

di, 23/03/2021 - 13:24
Het voorbije jaar stond voor een groot deel in het teken van de coronacrisis. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit ook een grote impact had op de werking van het Vlaams Patiëntenplatform (VPP). In ons jaaroverzicht zetten we de belangrijkste acties die we ondernamen tijdens de coronacrisis op een rijtje.

Persbericht: Het Vlaams Patiëntenplatform eist dat voorrang risicopatiënten bij coronavaccinatie behouden blijft

di, 09/03/2021 - 13:39
Via de pers en via andere kanalen maken twee van de drie artsensyndicaten al geruime tijd bezwaar tegen het feit dat risicopatiënten voorrang krijgen op gezonde burgers bij de coronavaccinatie. Het BVAS stapte zelfs naar de Raad van State om deze regelgeving ongedaan te maken. Zij vrezen onder andere dat artsen overspoeld zullen worden met vragen van patiënten om op de lijst van risicopatiënten te komen. Als patiënten hierover echter duidelijk geïnformeerd worden, zullen ze niet massaal naar hun huisarts bellen. Het VPP vraagt samen met zijn ledenverenigingen nadrukkelijk aan het beleid om de huidige vaccinatiestrategie, waarin risicopatiënten voorrang krijgen op de gezonde bevolking, te behouden.

Vacature: Jobstudent screening ziekenhuiswebsites

wo, 03/03/2021 - 15:47
Betrouwbare, nauwkeurige jobstudent voor de screening van ziekenhuiswebsites gezocht.

Persbericht: Risicopatiënten geen voorrang verlenen bij coronavaccinatie is opnieuw slag in het gezicht van mensen met chronische aandoening

di, 02/03/2021 - 11:58
Begin februari maakte de Hoge Gezondheidsraad zijn lijst bekend met welke patiëntengroepen in aanmerking komen om voorrang te krijgen bij de coronavaccinatie (fase 1b). Via de pers en via andere kanalen maken twee van de drie artsensyndicaten al geruime tijd bezwaar tegen het feit dat risicopatiënten eerder gevaccineerd worden. Het BVAS stapt nu zelfs naar de Raad van State om deze regelgeving ongedaan te maken, “omdat het medisch geheim geschonden wordt”. Dit is manifest onjuist, want er wordt enkel aan de centrale databank doorgegeven dat iemand voorrang krijgt en niet omwille van welke aandoening dit gebeurt. De patiënt kan er trouwens ook zelf voor kiezen om niet gebruik te maken van dit recht en zich op een later ogenblik laten vaccineren.