Vlaams PatiëntenPlatform

Abonneren op feed Vlaams PatiëntenPlatform
Bijgewerkt: 48 min 57 sec geleden

Persbericht VPP: Verzekeringsartsen die frauderen moeten streng gestraft worden

do, 23/01/2020 - 11:42
Het Vlaams Patiëntenplatform vzw reageert verontwaardigd en geschrokken op de berichten die vandaag in de pers verschijnen over expertiseartsen die frauderen en de privacy van patiënten te grabbel gooien voor het eigen gewin van de verzekeringen.

Reactie VPP: “Ledenvoordelen ziekenfondsen moeten gelden voor alle patiënten”

di, 14/01/2020 - 14:50
CM-leden die het afgelopen jaar incontinentiemateriaal in de apotheek kochten, hadden recht op een korting van 25%. Sinds 1 januari 2020 geldt de korting enkel nog als ze het materiaal aankopen in de Thuiszorgwinkels of de webshop van de CM. Een apotheker kaartte een gelijkaardige regeling bij Bond Moyson, Oost-Vlaanderen, aan.

Column: Het wordt een koude en kille winter in gezondheids- en welzijnsland...

vr, 03/01/2020 - 09:36
Er is nog geen sneeuw gevallen en toch voelt de temperatuur in het gezondheids- en welzijnsbeleid koud en kil aan. Waar er eerst bespaard werd op de tussenstructuren, raakt de Vlaamse regering nu aan de zorg en de patiënt zelf.

Vlaams Patiëntenplatform wil hoge kwaliteit van zorg voor elke patiënt in elk ziekenhuis

do, 19/12/2019 - 09:24
Het Vlaams Instituut Kwaliteit van Zorg (VIKZ) maakt op 19 december de patiëntervaringen in de Vlaamse Ziekenhuizen bekend. Op basis van deze resultaten zal het Vlaams Patiëntenplatform de drie laagst scorende ziekenhuizen de hand te reiken om samen de patiëntervaringen te verbeteren. Het Vlaams Patiëntenplatform wil er zo mee voor zorgen dat de kwaliteit van zorg voor elke patiënt in elk ziekenhuis hoog is.

Bekijk onze 100ste nieuwsbrief

do, 12/12/2019 - 16:31
Wat is het belang van het Vlaams Netwerk Zeldzame Ziekten? Wat moet je weten over ziekenhuissupplementen? Welke gegevens delen ziekenhuizen met de patiënt? Je leest het in onze 100ste nieuwsbrief.

Column: Kies verstandig, samen met de patiënt

wo, 30/10/2019 - 10:18
Geneesmiddelen tegen dementie helpen niet, zegt de commissie artsen-ziekenfondsen; jawel ze helpen een beetje, zeggen de specialisten. Veel te veel kinderen krijgen trommelvliesbuisjes, zegt de CM. Waarop artsen op hun achterste poten gaan staan en waarschuwen dat niets doen ook schadelijk kan zijn. Het is bizar om vast te stellen dat de woonplaats van een patiënt bepaalt dat je tot tien keer meer kans hebt om een operatie te ondergaan. Wetenschappelijk onderzoek is niet gebaseerd op emotie of economische motieven, maar het toepassen van een behandeling in de praktijk is dat wel.

Boek ‘Meer dan mijn ziekte’ voorgesteld

wo, 16/10/2019 - 09:42
Wat weten we over de kwaliteit van ons gezondheidssysteem? Zijn ervaringsdeskundigen betweters, pottenkijkers of experten? Zijn er grenzen aan patiëntenparticipatie? Het zijn enkele van de vragen die aan bod komen in het boek ‘Meer dan mijn ziekte. Patiënten betrekken in de zorg’. Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, zoekt samen met patiëntenverenigingen, beleidsmakers, vertegenwoordigers van de zorgsector en academici naar antwoorden. Het boek werd op 15 oktober voorgesteld in het provinciehuis in Leuven.

Wat moet je weten over het Vlaams regeerakkoord?

ma, 14/10/2019 - 13:53
Eind september stelde de nieuwe Vlaamse regering haar regeerakkoord voor. Welke maatregelen zullen een impact hebben op het leven van mensen met een chronische aandoening? Het VPP ploos het regeerakkoord uit en zet de belangrijkste maatregelen op een rijtje. Wouter Beke (CD&V) is de nieuwe Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin.

Vacature: Medewerker voor ondersteuning en participatie van patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen in Limburg

ma, 14/10/2019 - 09:11
ZOPP vzw is op zoek naar een enthousiaste medewerker (m/v) die in Limburg de ondersteuning en participatie van zelfhulpgroepen en patiëntenverenigingen uitbouwt. ZOPP vzw versterkt zelfhulpgroepen en patiëntenverenigingen in Limburg en valoriseert er lotgenotencontact en ervaringsdeskundigheid. De missie is de intrinsieke waarde van zelfhulpdynamiek meer ingang te doen vinden. ZOPP vzw wil bijdragen tot een verhoging van de levenskwaliteit van de patiënt en zijn omgeving door gemeenschappelijke noden en knelpunten te helpen oplossen via belangenbehartiging op alle relevante beleidsniveaus en binnen alle relevante gezondheidsvoorzieningen in Limburg.