Eet Beweeg Slaap

Naast de slaapapneu aandoening, heeft ApneuVereniging Vlaanderen ook aandacht voor een gezonde levensstijl. Op de herfstbijeenkomst 2017 verdeelden we de voedingsdriehoek en de bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Ook in het ApneuMagazine komt gezond bewegen en gezonde voeding vaak aan bod. De band met slaapapneu is rechtstreeks: gezonde voeding en gezonde beweging leidt tot minder of geen overgewicht, wat het aantal apneus en hypopneus vermindert.

In een gezonde levensstijl hoort ook een gezonde slaap. Dit beperkt zich uiteraard niet tot het behandelen van slaapapneu, er zijn meer dan 80 erkende slaapaandoeningen. We merken dan ook dat steeds meer belang gehecht wordt aan informatie over een goede slaaphygiëne. En dit vormt een mooie driehoek Eet Beweeg Slaap. Tom Rath schreef er in 2013 een boek over, met als ondertitel Hoe kleine keuzes leiden tot grote veranderingen.

Wij maakten een gezondheidsaffiche met drie passende smileys in een samenhangende cirkel. Naast de voedings- en bewegingsdriehoeken van S.O.S. Slaap (Houtekiet, 2014), nemen we de do's en don'ts over van het boek SOS Slaap (van Tine Bergen en prof dr Johan Verbraecken, voorzitter BASS, Belgische vereniging van slaapspecialisten):

Download de affiche Eet Beweeg Slaap (pdf)

Meer info over de drie onderdelen:

  • Voedingsdriehoek: https://www.gezondleven.be/themas/voeding
  • Bewegingsdriehoek: https://www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag
  • Do's en Don'ts voor een goede slaap en een vlotte ochtend: https://www.apneuvereniging.be/sos-slaap

 

Tags: