VAPA-nieuws nr. 8

* editoriaal
* verslag van de secretaris 13/03/04
* verslag van de penningmeester 13/03/04
* getuigenis " welvaren betreffende slaapapneu"


Viktor Hanssens,
Marc Mestdag,
Mevr. Seghers

verslag van de secretaris 13-03-2004

Goedemiddag beste leden,

Zoals u weet hebben wij als bestuur ons het laatste jaar bijzonder ingespannen om apneu meer bekendheid te geven, en dit zowel binnen de medische wereld als naar de gewone sterveling toe.

Er werden aldus 16.000 - grote affiches opgezonden en een massa kleine folders verspreid. 

Tevens werden wij lid van een zelfhulpsteunpunt genaamd "TREFPUNT" gevestigd te LEUVEN.  Deze organisatie bied aan iedereen adressen van zelfhulpgroepen en indien nodig ondersteuning. Wij zijn dus vermeld op hun websidals zelfhulpgroep voor APNEU. 

Ik durf stellen dat wij veel werk hebben verzet en daarom was het een groot genoegen dat dit alles vruchten begon af te werpen.

Onze affiches werden gelezen in Ieper en in Bree en de vermelding in "TREFPUNT" werd overgenomen in het maandblad VISIE van de christelijke mutualiteit.

Toen was het hek helemaal van de dam.  Onze infolijn stond rood en er werd dagen over niets anders meer gepraat dan over APNEU zo erg zelfs dat ik mijzelf een bandopnemer waande en bij het aflopen tegen de wekker begon te praten over APNEU.

Als bestuur zijn wij zeker tevreden over het bereikte resultaat doch wij moeten nog beter doen en verschillende nieuwe plannen zijn reeds in de onderhandelingsfase.

Een expansie van ons ledenaantal staat nu reeds vast doch een juist cijfer kan ik U nog niet meegeven.

Spijtig genoeg was niet iedereen tevreden met al onze publicaties en er was zelf een professor in het Vlaamse landsgedeelte die, naar mijn mening, schrik kreeg van ons naar buiten treden en het nodig vond ons er op te wijzen dat wij verbonden waren door onze naam "VAPA" met het "UZA" Antwerpen en dat wij ons niet buiten Antwerpen mochten begeven.

Wij werken in het algemeen belang van onze ziekte. Wij hebben uiteraard bindingen en zijn ontstaan uit de schoot van de slaapkliniek van het UZA onder Prof. De Backer doch ziekte heeft geen grenzen en als zelfhulpgroep willen wij werken voor alle lotgenoten al wonen zij in Botswana.

Onder druk van het voornoemde en daar het sop de kool niet waard is hebben wij besloten onze naam aan te passen.

"VAPA" zal vanaf nu "VERENIGING APNEU PATIENTEN" noemen, wij hebben gewoon het woord ANTWERPEN laten vallen.

Het is uiteraard een wijziging aan de statuten van onze vereniging en gezien wij nu met genoeg stemgerechtigde leden zijn verzoek ik diegene die zich niet akkoord verklaren met deze naamwijziging de arm op te steken zodat wij eventueel kunnen tellen.

Deze naamsverandering is aldus goedgekeurd en het bestuur dank zijn leden voor het vertrouwen.

Ik kan U nog drie belangrijke zaken melden:

In het ledenblad van onze Nederlandse zustervereniging "NVSAP" lazen wij dat er een medisch paspoort bestaat in Nederland. Wij in België kennen dit niet doch wat niet is kan komen. Een medisch paspoort in verschillende talen opgesteld kan zeker dienstig zijn bij een eventuele medische interventie in het buitenland en kan tevens dienen als

bewijs voor het meenemen van onze machine bij het reizen.  Dit paspoort zal verder onderzocht worden en wij zullen u uiteraard verder inlichten.

Zoals u weet is de machine die wij gebruiken om goed te slapen niet onze eigendom en hebben wij alles eigenlijk in bruikleen.

Wie is verantwoordelijk bij beschadiging, bij diefstal, bij verlies e.d.

Welke formaliteiten dienen vervuld etc.etc.

Ook dit item gaan wij onderzoeken en is dus iets voor de volgende keer.

En nu een heel belangrijk onderwerp en eerst een beetje historiek:

Het slaaponderzoek zelf, de verdere behandeling, de c-pap, het kost ons buiten het wettelijke remgeld voor het onderzoek bijna niets.  Alle kosten worden gedragen door het RIZIV - onze algemene wettelijke verzekeraar.

Toen men met het slaaponderzoek begon moesten men een erkenning aanvragen bij het riviz om al deze kosten terugbetaald te krijgen.  Deze overeenkomst is een conventie en in dit geval dus de conventie-apneu.

Het RIVIZ maakte uiteraard een kostenberekening.  Voor 1998 voorzag men 3000 patiënten en 4 milj.euro doch in 2002 had men 8000 patiënten en 11.5 milj. euro nodig. Voor 2003 raamt men de kosten op 17 milj. euro en dit is voor het riziv niet houdbaar.

Er werd dus door het RIZIV aan ieder erkend slaaplabo gevraagd om punten naar voor te brengen om de kosten te verlagen.

Men is dus in volle onderhandeling over deze conventie doch indien ze er niet uit geraken is het niet denkbeeldig dat men zich tot ons zal wenden om een gedeeltelijke kost op ons te nemen.

Wij als apneu-hulpgroep zullen deze onderhandelingen op de voet volgen en er alles aan doen om een positieve uitkomst te forceren.

Het RIZIV alsook onze beleidsmensen moeten er bij stilstaan dat een geholpen apneupatient geld opbrengt aan het RIZIV door minderuitgaven bij calamiteiten en het verminderen van persoonlijk menselijk leed mag zeker een prijs hebben.

Als algemene informatie kan ik U nog meegeven dat diverse organisaties plotseling het belang van een goede en gezonde slaap als het ware " uitgevonden" hebben

In het recentelijk nummer van maart van de Socialistische Mutualiteit besteed men twee bladzijden over slapen met de titel " slaap zacht, slaap gezond " Dit artikel was samengesteld in samenwerking met het Virga Jesseziekenhuis van Hasselt.

Beste mensen, ik hoop U voldoende ingelicht te hebben. Wij staan ter uwer beschikking voor alle vragen en suggesties en ik dank U voor uw aandacht

De Secretaris
Hanssens Victor