Gepersonaliseerd masker door 3d printer

wo 04 januari 2017
3d gezichtsscan

Met 3d printers worden voorwerpen gemaakt in 3 dimensies. Deze recente technologische mogelijkheid kent vooral een snel toepassingsgebied in de medische sector, omwille van de kenmerkende voordelen: snelheid en vooral personalisering. Het lag dus ook voor de hand dat er gebruik van gemaakt wordt voor gezichtsmaskers, onze gezichten zijn immers allen verschillend. Door een siliconen- of een gelrand kunnen de meeste verschillen opgevangen worden. Een perfecte aansluiting van een masker op een gezicht is een noodzaak om lekkage te vermijden. Vooral de hoge luchtdruk die voor beademing gebruikt wordt stelt de perfecte aansluiting voor een grote uitdaging. Recent startte een nieuw opgericht bedrijf in Nederland met op maat gemaakte maskers.

Bij apneu-behandeling wordt lagere luchtdruk gebruikt en komt lekkage minder voor. De meeste standaard gemaakte maskers met siliconen- of gelrand volstaan, tenminste als de juiste maat gekozen wordt (smal, medium, groot). Er zijn echter uitzonderingen waar lekkage niet onder controle te krijgen is, met als gevolg een lagere effectiviteit van de cpap luchtdruk. Er wordt nu ook geëxperimenteerd met op maat gemaakte maskers voor apneu-patiënten. De prijs ligt zeer hoog omdat het pioniersproducten zijn. Uiteraard zal de prijs dalen - wat voor alle pioniersproducten geldt - maar het blijft gissen tot welk prijsniveau en binnen welk terrein.

Lees hier het volledige artikel 3d geprint masker helpt apneu patient op de website van 3d Printmagazine.

Productinformatie

De fabrikant 3DMS (3d Medical Solutions) in Cappellen aan de IJssel (nabij Rotterdam) vind je op dit webadres.

Webshop

De AeraFit maskers van 3DSM worden exclusief verdeeld via Vivisol. De maskers zijn niet te vinden op de Belgische, wel op de Nederlandse webshop.

Hoelang gaat het masker mee?

Verdeler Vivisol antwoordt op haar webshop:

Het masker bestaat uit meerdere onderdelen zoals de hoofdbandage, het voorplaatje, de slang, het elleboogje, de harde kap en de masker inzet. Deze onderdelen zijn los van elkaar te vervangen. U hoeft dus niet zomaar een geheel nieuw masker aan te schaffen. Voorwaarde is wel dat uw gezicht niet is veranderd, hetgeen b.v. kan voorkomen bij gewichtsverlies.

Hoelang u met het masker en de losse onderdelen kunt doen, is verder mede afhankelijk van hoe u met het masker omgaat. Bij normaal gebruik en goed onderhoud, dat wil zeggen regelmatige reiniging volgens de instructies van de fabrikant, kan de silicone masker inzet minimaal een jaar mee. Wij adviseren deze 1 x per jaar te vervangen. De harde delen van het masker gaan bij goed gebruik 2 tot 3 jaar mee. In verband met verlies van elasticiteit, kan het nodig zijn om de hoofdband 1 x per jaar te vervangen.

De aangegeven termijnen voor het vervangen van de hoofdband en de maskerinzet zijn algemene verwachtingen, waarbij individuele verschillen mogelijk zijn, door verschil in gebruik en behandeling.

3d, zei u?

Meer weten over 3d printers in het algemeen? Wikipedia heeft er een artikel over.