cpap

Philips roept cpap's (Dreamstation 1ste generatie) terug

di 19 oktober 2021
Philips cpap Dreamstation

Update 08/03/2022 23:00

Actuele stand van zaken: Op 23 december 2021 publiceerde Philips een update van eigen onderzoek. Op basis van de analyse van deze resultaten door Het Duitse agentschap voor de geneeskundige apparaten, wordt de verklaring van ERS (de toonaangevende Europese organisatie van professionals in de geneeskunde van de ademhaling) aangepast, het risico wordt afgezwakt. In verschillende landen worden echter door patiënten groepsvorderingen gestart (USA, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk).

In België werd op 14 september 2021 door minister Vandenbroucke geantwoord op vragen in de kamercommissie gezondheid (Sofie Merckx PVDA en Nathalie Muylle CD&V). Ook hij relativeert het risico, gebaseerd op informatie van FAGG (Federaal Agentschap voor geneeskundige apparaten).

Op dinsdag 15 maart 2022 organiseert ApneuVereniging Vlaanderen voor leden en vrienden een webinar over de stand van zaken met Philips, het FAGG (uitgenodigd) en professor Verbraecken.
Schrijf je hier in. Nog geen lid of vriend? Maak je hier lid of stuur een e-mail als je professional bent in de sector (slaapcentrum, industrie, overheid).

Bereid je voor: we hebben een chronologische lijst gemaakt van documenten en artikels (klik op lees verder).

Waarover gaat het? Philips heeft op 14 juni 2021 een veiligheidsmelding verspreid (en een terugroeping in de USA) van een reeks toestellen, waaronder de Dreamstation 1ste generatie. De besprekingen met de overheden van Europese landen, met name de autoriteiten voor veiligheid van medische apparatur (FAGG in België), leiden voor elk land tot publicatie. In België werd de veiligheidsmelding gepubliceerd op dinsdag 22 juni 2021.

Het oorspronkelijke advies van Philips om de apneubehandeling te stoppen en contact te nemen met de slaaparts werd gewijzigd. Het advies van de vereniging van Belgische slaapartsen (BASS) aan de slaapcentra luidt: Wij adviseren vooralsnog om het risico van eventueel tijdelijk onderbreken van een CPAP behandeling voor iedere patiënt afzonderlijk te evalueren en de beademingstoestellen voorlopig te blijven gebruiken!

We werken deze webpagina bij als nieuwe informatie beschikbaar komt. Klik op Lees verder voor het chronolisch overzicht van de informatie waarover we beschikken.

Webinar Philips

di 16 maart 2021

Op de tweede webinar met productinformatie kwam Julie Vynckier van Philips aan het woord over de DreamStation (cpap toestel), de bijhorende DreamMapper app en innovatieve DreamWear maskers

De webinar ging door op dinsdag 16 maart 2021 van 19u tot 20u

Update 8 april 2021: Link naar video opname is toegevoegd

Webinar Resmed

di 16 februari 2021
Jan Van Gulck en Christina Haesendonckx

In februari en maart gaan twee webinars door met productinformatie. Op de eerste presenteren Jan Van Gulck en Christina Haesendonckx van Resmed de AirSense 10 (cpap toestel) en de daaraan gekoppelde MyAir app.

Update 18/02/2021: de link naar de video opname

De webinar ging door op dinsdag 16 februari 2021 van 19u tot 20u

Dokter Muriel Lins over de keuze van behandeling

do 21 maart 2019
Longarts en Slaaparts Muriel Lins, AZ Sint-Maarten Mechelen

AZ Sint-Maarten in Mechelen is verhuisd. We trokken naar dr Muriel Lins, hoofd van het slaapcentrum, en vroegen haar welke voordelen deze verhuis voor het slaapcentrum en voor de patiënten opleverde. Dr Lins maakte van de gelegenheid gebruik om haar werkwijze toe te lichten bij de keuzemogelijkheid van behandeling: met luchtdruk (de cpap) of de mondbeugel (het mra).

Tags: 

Philips lanceert draagbaar CPAP in Benelux

ma 12 maart 2018

De DreamStation Go is de compacte CPAP van Philips voor gebruik op reis. Op 12 maart 2018 maakte Philips bekend dat het toestel nu ook in Benelux verkrijgbaar is. In het persbericht wordt benadrukt dat het toestel dezelfde klinisch bewezen therapie heeft als de gewone DreamStation. Deze reis CPAP is beschikbaar via web shops. Klik op Lees meer voor de volledige tekst van de aankondiging.

Hoe tevreden zijn Nederlandse slaapapneuers?

zo 05 november 2017
Tevredenheidsonderzoek NL 2017

De Nederlandse ApneuVereniging stelde haar tweejaarlijks onderzoek naar de tevredenheid van de apneu behandeling voor. De gezondheidszorg in Nederland is anders georganiseerd dan in Vlaanderen, zo ook de behandeling van slaapapneu. Niet alle cijfers uit het onderzoek zijn daarom voor Vlaanderen nuttig of relevant. Toch zijn er antwoorden die ons interesseren. We pikken er hier enkele uit, zoals: geeft de behandeling resultaat? Hoe beoordelen onze Nederlandse collega's de kwaliteit van hun gezondheid vóór en na de start van de behandeling? Wie verwees door? Is controle wenselijk en hoe verloopt ze? Welke maskers en welke toestellen worden gebruikt? Wie schrijft mra voor? Is men tevreden over de chirurgische ingreep? En tenslotte is men tevreden over het slaapcentrum?

Onderhoud

Dagelijks

Het masker

Schoonmaken met warm water en zachte zeep (b.v. babyshampoo). Naspoelen met water. Zorg er ook voor dat de gaatjes waarlangs de lucht wordt afgevoerd schoon en open blijven anders gaat het masker sissen of fluiten.

Het water reservoir van de luchtbevochtiger

Iedere ochtend het overgebleven water uit het water reservoir halen en goed schoon maken om kalkvorming tegen te gaan. Reinigen kan ook weer met water en zachte zeep.

Wat is apneu?

Een slaapapneu, verkort apneu, is een ademstilstand tijdens de slaap. Er is sprake van een aandoening (een syndroom) als deze apneu's vaak en lang voorkomen, vanaf 5 ademstilstanden (langer dan 10 seconden) per uur. De ademstilstanden worden veroorzaakt door een blokkering (obstructie) van de luchtwegen of doordat vanuit de hersenen geen signaal doorgegeven wordt om te ademen. In het eerste geval spreken we van OSAS, Obstructief SlaapApneu Syndroom, in het tweede geval van CSAS, Centraal SlaapApneu Syndroom.

Pagina's