onderdiagnose

Limburgers slapen slecht (Nederland)

vr 06 april 2018
De Limburger

Een bericht uit het Limburg over de grens. Het aantal mensen met slaapproblemen neemt enorm toe. De ziekenhuizen krijgen het er steeds drukker mee. Sommige spreken van een verdubbeling van het aantal mensen met slaapproblemen. De behandelingen spitsen zich met name toe op insomnie (het niet in of door kunnen slapen en/of te vroeg wakker worden), snurken en slaapapneu (ademstops).

ZOL Genk test thuis slaapapneu diagnose

za 17 maart 2018

Het Belang van Limburg brengt een artikel over de diagnose technologie ontwikkeld door EctoSense: "Een half miljoen Belgen kampt met slaapapneu, waarbij de adem ’s nachts stokt met hevig snurken en oververmoeidheid tot gevolg. Voor de diagnose van slaapapneu moet je nu nog een nacht doorbrengen in een slaaplabo, maar binnenkort kan dat ook thuis. Een Leuvense start-up heeft een minitoestel ontwikkeld dat je op je voorhoofd of vinger kleeft en dat ’s nachts slaapapneu opspoort." In ZOL Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk en Lanaken) zijn de testresultaten veelbelovend, zo getuigt slaaparts Susie Klerkx.

Ontwikkeling in diagnose slaapapneu haalt 1,5mln investering

vr 16 maart 2018

Op Wereld Slaap Dag 2018 maakte Ectosense bekend dat ze een overeenkomst met een investeringspartner afgesloten hebben voor hun product voor diagnose van slaapapneu. Bart Van Pee, de CEO had hun product reeds voorgesteld op onze lentebijeenkomst 2018, onlangs op 3 maart. Hij kon toen het bericht van de investering nog niet bekend maken. VTM Nieuws trok naar Leuven voor een kort interview (voor video, klik op lees verder).

Affiche Onderdiagnose

za 03 maart 2018

Slaapapneu wordt ernstig onderschat. Er is een grote onderdiagnose en onderbehandeiling: van de 10 mensen die er last van hebben zijn er niet minder dan 9 die het niet weten of die het niet laten behandelen. Op behandeling van slaapapneu is er de voorbije jaren steeds bezuinigd geweest. Nochtans is apneubehandeling preventief naar de verwante aandoeningen (de comorbiditeiten, vooral hart en vaat en metabole aandoeningen) en naar veiligheid op de weg en op de werkplaats. De Europese affiche die we samen met andere apneuverenigingen gemaakt hadden, wordt deze week naar alle slaapcentra gestuurd. Vraag ze op te hangen (ook in de wachtkamer van je huisarts)!

Kosten en Opbrengsten van de apneu-behandeling

wo 29 maart 2017
Kosten en opbrengsten van de apneu-behandeling
De conventie, die de terugbetaling van de cpap-behandeling regelt, werd gewijzigd in januari 2017. Opvallende punten zijn de terugbetaling van de mondbeugel (MRA), maar ook de besparing van 4%. De slaapcentra zien hun vergoeding teruglopen tot 1,89€/dag/cpap-gebruiker. De kosten nemen jaarlijks toe, zo zegt de bevoegde minister. Is het behandelen van apneu dan te duur geworden? Is het verantwoord dat er bespaard wordt?

Met die vragen trokken we naar prof dr Wilfried De Backer. Het werd een boeiend gesprek over de maatschappelijke kosten en opbrengsten van de behandeling van apneu, en we leerden een nieuw woord, de QALY. Het interview is in het lentenummer 2017 van het ApneuMagazine verschenen.

4 op 5 patiënten met slaapapneu zijn zich daarvan niet bewust

di 18 juni 2013

Mensen die lijden aan slaapapneu, ook wel Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) genaamd, zijn zich hier meestal niet van bewust, terwijl de aandoening ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en goed is te behandelen. Dit blijkt uit de resultaten van een nieuwe grootschalige wetenschappelijke studie die de afgelopen twee jaar is uitgevoerd door Philips in samenwerking met onder meer het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.