mra

ApneuKrant 19-4

vr 20 december 2019
ApneuKrant 19-4

Een nieuwe krant is geboren... de ApneuKrant deelt voortaan om de drie maanden informatie en ervaringen over slaapapneu in Nederlandstalig België. In het eerste numme stellen we de sprekers voor van de eerste lentebijeenkomst in 2020 en hebben we het over het rijbewijs, tele-monitoring, keuze cpap of mra, onderzoek bij truckchauffeurs, een patiënt getuigt en een praktische tip wat je met die slang doet van je masker.

Dokter Muriel Lins over de keuze van behandeling

do 21 maart 2019
Longarts en Slaaparts Muriel Lins, AZ Sint-Maarten Mechelen

AZ Sint-Maarten in Mechelen is verhuisd. We trokken naar dr Muriel Lins, hoofd van het slaapcentrum, en vroegen haar welke voordelen deze verhuis voor het slaapcentrum en voor de patiënten opleverde. Dr Lins maakte van de gelegenheid gebruik om haar werkwijze toe te lichten bij de keuzemogelijkheid van behandeling: met luchtdruk (de cpap) of de mondbeugel (het mra).

Tags: 

ApneuMagazine Nederland 18-1

di 27 maart 2018

Het op reis gaan krijgt veel aandacht in het lentenummer van 2018. Zo zijn er de eerste gebruikerservaringen van twee nieuwe reis-cpap's, de ResMed AirMini en de Philips DreamStation Go. Er is ook het verhaal van Fleur die graag reist in de natuur en dat neemt ze letterlijk, zoals overnachten in een hangmat onder een muskietennet. Een boeiend en inspirerend verhaal. Ook de blog van Ineke sluit daarbij aan: Ineke GAAPt (GAAP staat voor Gezond Actief met APneu). We sluiten het leefstijl thema af met gezonde recepten.

Wat betekent het als je kind én het Downsyndroom heeft én slaapapneu? De slaapapneu diagnose was ingrijpend. Door de apneubehandeling is het kind miner zelfstandig, want meer afhankelijk van hulp en zorg. In het eerste jaar kon hij zelf zijn masker niet zelfstandig afzetten. Lees het gesprek met de moeder.

We hadden een presentatie op onze lentebijeenkomst van een Leuvense ontwikkeling voor diagnose van slaapapneu, ook in Eindhoven wordt gewerkt aan de toekomst: nauwkeurig slaaponderzoek in eigen bed.

Verder een tevreden mra-gebruiker (mondbeugel als alternatief voor het masker), een reportage over het zorgpad in een slaapcentrum, een impressie van het gebruik van de app DreamMapper, weetjes uit de actualiteit met Wist je dat? en de populaire rubriek Voor mekaar.

Graag lezen we jouw feedback over de artikels of bijkomende vragen!

Hoe tevreden zijn Nederlandse slaapapneuers?

zo 05 november 2017
Tevredenheidsonderzoek NL 2017

De Nederlandse ApneuVereniging stelde haar tweejaarlijks onderzoek naar de tevredenheid van de apneu behandeling voor. De gezondheidszorg in Nederland is anders georganiseerd dan in Vlaanderen, zo ook de behandeling van slaapapneu. Niet alle cijfers uit het onderzoek zijn daarom voor Vlaanderen nuttig of relevant. Toch zijn er antwoorden die ons interesseren. We pikken er hier enkele uit, zoals: geeft de behandeling resultaat? Hoe beoordelen onze Nederlandse collega's de kwaliteit van hun gezondheid vóór en na de start van de behandeling? Wie verwees door? Is controle wenselijk en hoe verloopt ze? Welke maskers en welke toestellen worden gebruikt? Wie schrijft mra voor? Is men tevreden over de chirurgische ingreep? En tenslotte is men tevreden over het slaapcentrum?

De nko-arts in het slaapcentrum

zo 22 oktober 2017
prof dr Olivier Vanderveken

Prof dr Olivier Vanderveken was één van de gewaardeerde sprekers op onze herfstbijeenkomst 2017. Hij sprak over De rol van de nko-arts in het multidisciplinair team van het slaapcentrum. Sinds de mra behandeling (mondbeugel) is opgenomen begin 2017 in de apneu-conventie (die de terugbetaling regelt door het RIZIV) is deze rol vergroot en meer formeel vastgelegd: zo dient hij/zij verplicht advies te geven als er een mra wordt voorgeschreven. Zie hiervoor het interview met prof dr Marc Braem (tandheelkunde) in ApneuMagazine 17-3. We leren ook uit het tevredenheidsonderzoek van Nederlandse slaapapneu patiënten dat de diagnose van slaapapneu in één op vier gevallen door de nko-arts gebeurt en dat hij/zij in bijna 60% als tweede specialist betrokken wordt. Terug naar Vlaanderen, de presentaie van prof dr Olivier Vanderveken vind je via de link Lees Verder...

ApneuMagazine Nederland 17-3

vr 29 september 2017
ApneuMagazine 17-3

Een pompoen op de cover kondigt het herfstnummer aan. Voor Vlaanderen het tweede artikel over het mra  in de gewijzigde apneu-conventie, een interview met prof dr Marc Braem, tandheelhunde. Drie slaapcentra reageren op de keuzevrijheid van slaapcentrum en toestel: hoe zit het als je verhuist, of niet tevreden bent over je huidig slaapcentrum? We stelden de vraag in Gent, Hasselt en Genk.

In Nederland hebben meer dan 5000 (!) apneupatiënten deelgenomen aan het tweejaalijks patiëntenonderzoek. Even over de grens kijken van Vlaanderen kan erg boeiend zijn, en leerrijk voor onze eigen praktijk. En wat doet dat Brussels Manneken Pis op de voorpagina? Het verwijst naar de specialist van de nieren. Omdat niet enkel specialisten van longen, neus-keel-oren of tandheelkundigen doorverwijzen naar een slaaponderzoek. Zo zijn er ook urologen die doorverwijzen. Enkele Nederlandse slaapcentra aan het woord, en het resultaat van de bevraging van de Facebookgroep.

Joke en Ben vertellen over hun ervaringen met de tongzenuwsimulator, ook wel de pacemaker voor de tong genoemd. In de rubriek Wist u dat lezen we dat Trump nu ook roet in het eten gooit van slaapapneu screening. Verder de praktische vragen en antwoorden in de populaire rubriek Voor mekaar, en nog zoveel meer.

Je hoeft het magazine niet in één ruk uit te lezen. Waarom tijdens een pauze geen pompoensoep maken, ook dat recept vind je in dit herfstnummer!

Lees verder voor de volledige inhoudstafel, abonnees  vinden daar ook de link naar de PDF versie. Nog niet geabonneerd? Wordt lid of vriend en geniet ook van de andere voordelen. Veel leesgenot en aarzel niet te reageren op info @ ApneuVereniging.be (zonder spaties).

Lentebijeenkomst zat 4 maart 2017

di 07 februari 2017
Lentebijeenkomst 2017 de sprekers

Een mondapparaat tegen snurken en obstructief apneu: een behandeling of een kruk?
Miche De Meyer, UZ Gent

De maskers van Fisher & Paykel
Angelique Smits, Fisher & Paykel

Pauze met demo van maskers door Fisher & Paykel

Hoe hou je zelf de vinger aan de pols? Over uitlezen van een cpap.
Piet-Heijn van Mechelen, voorzitter ApneuVereniging Nederland

"Het is het einde van de wereld niet, en toch zegt mijn buikgevoel... ".
Schrijver Jeroen Olyslaegers over aanvaarding en niet-aanvaarding van zijn masker

Maskers testen en Wandelen.
Voorstelling van de nieuwe projecten van ApneuVereniging Vlaanderen.

ApneuMagazine Nederland 16-4

di 20 december 2016
ApneuMagazine 16-4

 Dit jaar valt het winternummer van het ApneuMagazine mooi op tijd in de bus. Dat is meegenomen voor wie een recept zoekt voor een gezond kerstdinner, waarom niet koolhydraatvrij? Het wordt door de ApneuKerstMan graag aangeboden. En we gaan wat dieper in op het vaker samengaan van apneu en overgewicht: de Vlaamse bijdrage deze keer is een interview met prof dr Luc Van Gaal met een wetenschappelijke blik over vermindering van overgewicht. Verder in dit nummer:

  • Ook de mra ontsnapt niet aan digitalisering: Resmed lanceert Naval mra, 3D digitaal geprint, op maat gemaakt.
  • In Nederland werden de slaapcentra bevraagd over hun aanpak. Boeiende gegevens, ook voor Vlaamse patienten en slaapcentra.
  • Het derde en laatste artikel in de reeks over uitlezen: is uitlezen op afstand goed geregeld? coaching op afstand. De auteur spreekt er over op onze volgende lentebijeenkomst, 4 maart 2017
  • Tenslotte, de gebruikelijke columns en vaste rubrieken: voor mekaar, wist u dat, beste redactie.

Pagina's