video

Europees Congres Longartsen, Parijs

wo 19 september 2018
ERS Congres 2018 in Parijs

ApneuVereniging Vlaanderen was, net als vorige jaren, aanwezig op de grootste beurs van longaandoeningen. Dit jaar brengen we een video verslag. We laten Pippa Powell aan het woord, European Lung Foundation, die onze deelname subsidieerde. Een symposium over alternatieven voor CPAP behandeling wordt toegelicht door prof dr Olivier Vanderveken, een van de sprekers. De voorzitters van twee werkgroepen, waaraan we als patiënt deelnamen, prof dr Jan Hedner en prof dr Johan Verbraecken, leggen uit waarmee de werkgroepen bezig zijn. We hadden een babbel met de voorzitster van de Franse federatie van longpatiëntenverenigingen, Marie-Agnès Wiss-Laurent. Tenslotte laten we standhouders hun nieuwigheden voorstellen: Resmed, Philips, Fisher&Paykel, Sefam, Breas, Löwenstein.

We zijn geen video professionals noch journalisten, maar met onze smartphone en een eenvoudig videobewerking software kom je tegenwoordig al heel ver. Rechtstreekse beelden en informatie, alsof je zelf in Parijs aanwezig was. We zijn wel een beetje fier dat we dit - met beperkte middelen - kunnen aanbieden.
Graag horen we ook jouw reacties over dit video-initiatief. Zowel technisch als inhoudelijk: heb je er wat aan? Verwacht je andere video's? Komen beeld en geluid goed over?

Twee video's zijn in het Engels, één in het Frans. We zoeken dan ook een vrijwilliger die een video wilt vertalen, en iemand die de vertaling in een ondertitel kan gieten.
Kan je ons daarbij helpen? Bij voorbaat dank, telefoneer naar de ApneuFoon 03 494 27 39 of e-mail ons op info@ApneuVereniging.be.

Tags: 

Ontwikkeling in diagnose slaapapneu haalt 1,5mln investering

vr 16 maart 2018

Op Wereld Slaap Dag 2018 maakte Ectosense bekend dat ze een overeenkomst met een investeringspartner afgesloten hebben voor hun product voor diagnose van slaapapneu. Bart Van Pee, de CEO had hun product reeds voorgesteld op onze lentebijeenkomst 2018, onlangs op 3 maart. Hij kon toen het bericht van de investering nog niet bekend maken. VTM Nieuws trok naar Leuven voor een kort interview (voor video, klik op lees verder).

Marely Aaltink mocht opeens geen auto meer rijden

wo 29 maart 2017

De titel alleen al... bij zo'n artikel heb je als ApneuVereniging Vlaanderen toch wel een belangrijke bedenking. Slaapapneu op zich is niet de oorzaak van een risico in het verkeer, wel ONBEHANDELDE slaapapneu! Zodra deze vrouw een luchtdruktoestel met masker gebruikt (of een andere geschikte behandeling), is er geen reden om haar van de weg te houden. Die informatie hadden we graag gezien in het artikel.

Tags: 

Zo kan je beter slapen

vr 17 maart 2017

Mag ik overdag een dutje doen? En waarom is blijven soezen ’s ochtends geen goed idee? Op de Dag van de Slaap (in 2017 op vrijdag 17 maart) vroeg De Standaard aan hun lezers met welke vragen ze over slapen en slapeloosheid zaten en legde dit voor aan Annelies Somers en Peter Vantyghem. Annelies Somers is psycholoog en slaapexpert en bracht een week voordien het boek Start to Sleep uit, Peter Vantyghem is cultuur redacteur en correspondent slaap bij De Standaard.

Tags: 

Waarom slapen we zo slecht?

vr 17 maart 2017
Ilse De Volder over slaap en licht

42 procent van de Vlamingen is niet tevreden over zijn of haar slaap. 1 op 3 vlamingen heeft zelfs slaapproblemen. We slapen niet alleen steeds minder, maar ook onze slaapkwaliteit gaat achteruit. Naar aanleiding van de dag van de slaap (in 2017 op vrijdag 17 maart) zoekt Pano op één (VRT) uit hoe dat komt en gaat ook op zoek naar oplossingen. Zoals licht. Licht heeft een enorme impact op onze nachtrust. Daglicht toch.

Aantal mensen met slaapapneu-behandeling verdubbeld

wo 16 maart 2016

Het aantal mensen dat voor slaapapneu behandeld wordt met een luchtdrukmasker (CPAP) is op vijf jaar tijd fors toegenomen, dat blijkt uit cijfers van het RIZIV. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering zag het aantal patiënten dat een CPAP-behandeling krijgt, stijgen van ruim 36.000 in 2010 tot boven 67.000 in 2014, een toename met 82%.

"Voor mekaar" over slaapapneu (Focus WTV)

di 15 maart 2016

De West-Vlaamse televisiezender Focus WTV brengt in haar reeks "Voor mekaar" het verhaal van René: Slaapapneu ondermijnde de slaap van René, overdag was hij niet fit en ’s nachts moesten zijn vrouw en zoon geen oog dicht doen. René slaapt nu al zo’n 20 jaar met een CPAP, dat was het begin van een nieuw leven.

Met longarts Greta Bral en neuroloog Yves Tanghe van het Slaapcentrum van het Ypermanziekenhuis in Ieper.

Bekijk hier de video: Voor mekaar over slaapapneu

Pagina's