Ons programma voor de Lentebijeenkomst 2018
- Wat te verwachten van draagbare hulpmiddelen in de gezondheidszorg?
Walter De Raedt, Onderzoekscentrum IMEC - Technologische ontwikkeling voor diagnose van slaapapneu
Bart Van Pee, CEO Ectosense, Leuvense start-up - Leefstijl bij slaapapneupatiënten
prof dr Johan Verbraecken, UZA - Hoe beheer je je eigen patiëntendossier?
Mark De Quidt, ApneuVereniging Vlaanderen
Op zaterdag 3 maart 2018 van 14u tot 17u
Auditorium Kinsbergen, UZ Antwerpen
Vindt hier de routebeschrijving
Draagbare hulpmiddelen in de gezondheidszorg?
Als één van de belangrijkste onderzoekscentrum in de nano-electronica richt imec zich ook op toepassingen van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg. In het departement CHS (connected health solutions) worden draagbare sensorsystemen gebouwd om ingezet te worden in de opvolging van chronische aandoeningen en in preventie toepassingen. Voor dergelijke systemen zijn belangrijke aspecten: kwaliteit van de metingen, laag vermogenverbruik en ontwerpen/uitvoeringen die de gebruiker niet alleen niet hinderen, maar ook aanzetten om verder te werken aan zijn/haar gezondheid. In deze voordracht gaan we dieper in op de mogelijkheden die deze nieuwe technologieën bieden om chronische aandoeningen zoals slaapapneu (en andere) aan te pakken.
Diagnose slaapapneu
Onderdiagnose van slaapapneu kost de Belgische gezondheidszorg jaarlijks 1 miljard euro. Zo'n 4 tot 5% van de bevolking zou de aandoening hebben, vaak zonder het zelf te beseffen, en loopt zo risico op tal van andere lichamelijke problemen. De huidige testen zijn inefficiënt, tijdrovend en duur. Het Leuvense bedrijf Ectosense ontwikkelde daarom NightOwl, een handige tool die alle nodige data goedkoop, snel en accuraat verzamelt.
Lees het interview met Duarte, Frederik en Bart, Naar een slimme, goedkope en snelle diagnose van verborgen aandoening (tekst van Marlies Vanthuyne en Sus Bergmans, verschenen in Ondernemers Vlaams-Brabant).
Leefstijl bij slaapapneupatiënten
Het optreden van obstructief slaapapneu (OSA) is innig verbonden met leefstijlfactoren, zoals voeding, alcoholgebruik en lichaamsbeweging. Vaak worden apneu-patiënten getypeerd door een Bourgondische levensstijl, met weinig lichaamsbeweging, en het ontwikkelen van het metabool syndroom. Leefstijlmaatregelen lijken dan ook vanzelfsprekend. Effecten van gewichtsvermindering werden al uitvoerig aangetoond, terwijl inzichten omtrent lichaamsbeweging pas recent beschikbaar kwamen. Zo werd aangetoond dat intense lichaamsbeweging leidt tot een daling in het voorkomen van OSA of van een minder ernstige vorm, onafhankelijk van gewichtsvermindering. Bovendien wordt lichaamsbeweging in verband gebracht met een subjectief welbevinden bij OSA. Een verhoogde spiertonus, minder vochtophoping in de onderste ledematen, en een toename in de hoeveelheid diepe slaap spelen hierin een rol. Het effect op daling van de Apneu-Hypopneu Index is echter kleiner in vergelijking met CPAP, MRA, heelkunde, e.a. De combinatie van gewichtsvermindering en lichaamsbeweging is veelbelovend.
Het patiëntendossier
Mevrouw Dewulf valt op straat en moet snel even verzorgd worden. Wanneer is ze laatst gevaccineerd voor tetanus? Heeft ze bepaalde allergieën? Moet men opletten voor bepaalde geneesmiddelen? Gebruikt ze misschien bloedverdunners? Als we nu eens vlot en meteen haar gedeelde Medicatieschema of haar Gedeeld Farmaceutisch Dossier zouden kunnen raadplegen? Hoe moet ze hiervoor haar toestemming geven om gegevens te delen?