Waarom ben ik zo moe?

Je hebt voldoende aantal uren geslapen, en toch ben je niet uitgerust. Of overdag voel je je moe. Hoe komt dat, je slaapt toch voldoende?

Het aantal uren dat we slapen is niet voldoende, het is ook de kwaliteit van de slaap die telt en de doorslag geeft om uitgerust op te staan.

Slaapstadia

Tijdens de nacht doorlopen we verschillende slaapstadia:

  • Slaapstadium 1: kort na het doven van het licht kom je terecht in de inslaapfase
  • Slaapstadium 2: na de inslaapfase volgt de lichte slaap
  • Slaapfase 3 en 4: dit zijn de diepe slaapfasen. Nu kan het lichaam zich volledig ontspannen en worden de batterijen weer opgeladen.
  • REM-slaap: na de diepe slaap volgt de droomslaap, ook wel de REM-slaap genoemd. REM betekent Rapid Eye Movement. De ogen zijn in deze slaapfase voortdurend in beweging. In dit slaapstadium verwerkt en sorteert u de belevenissen van de dag geestelijk. Een deel van deze belevenissen belandt van het korte termijn geheugen in het lange termijn geheugen en wordt hier opgeslagen. Omdat kleine kinderen heel veel moeten leren, neemt de droomslaap bij hen meer dan de helft van de totale slaaptijd in beslag.
  • Slaapcyclus: de vier opeenvolgende slaapstadia en de REM-slaap noemen we een slaapcyclus. In één nacht worden minstens vier van dergelijke cycli doorlopen. Alleen bij een normale opbouw hiervan kunnen lichaam en geest zich tijdens de slaap herstellen.

Invloeden

Heel wat factoren kunnen jouw slaap beïnvloeden:

  • Zwaar tafelen of alcoholgebruik voor je gaat slapen, kan de herstellende werking van de slaap beïnvloeden.
  • Veel mensen worden 's nachts door lawaai gestoord en kunnen niet in- of doorslapen.
  • Een spannende film voor het inslapen roept vaak intense dromen op die de slaap onrustig maken.
  • Nog meer factoren bepalen of je goed of slecht slaapt en 's morgens al dan niet uitgerust bent: licht, het jaargetijde, temperatuur, lattenbodem en matraskwaliteit, vreemde omgeving, stress, angst, depressie, pijn, verschillende lichaamsaandoeningen, leeftijd, medicamenteuze bijwerkingen, zelfs slaapmiddelen
  • Wanneer je in ploegendienst werkt, wordt uw dagelijks waak- en slaapritme volledig in de war gebracht. Ook als u dit ritme gewoon bent, duurt het minstens twee nachten voor de oorspronkelijke slaapstructuur opnieuw hersteld is.
  • Snurken en/of het stokken van de ademhaling tijdens de slaap (gekend als slaapapneu)

Wanneer vermoeidheid aanhoudt is het aangewezen aan de huisarts  te vragen naar een slaaponderzoek, of rechtstreeks een slaapcentrum te contacteren. In zo'n onderzoek wordt verschillende oorzaken van een verstoorde slaap onderzocht, apneu en snurken, zijn daar twee van. Wie 's nachts geregeld apneus heeft, dit zijn ademstops, komt niet in een herstellende slaap terecht. Hij of zij kent dan micro-ontwakingen, je wordt bijna wakker, waardoor de ademhaling zich herneemt. 

Lees hier voor meer info over slaapapneu: Wat is apneu?

Bij aanslepende vermoeidheid ondanks voldoende uren slaap: vraag een slaaponderzoek!

Bron: UZ Leuven