4 op 5 patiënten met slaapapneu zijn zich daarvan niet bewust

di 18 juni 2013

Mensen die lijden aan slaapapneu, ook wel Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) genaamd, zijn zich hier meestal niet van bewust, terwijl de aandoening ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en goed is te behandelen. Dit blijkt uit de resultaten van een nieuwe grootschalige wetenschappelijke studie die de afgelopen twee jaar is uitgevoerd door Philips in samenwerking met onder meer het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Het onderzoek is gehouden onder 4.206 medewerkers van Philips. 29 procent van alle medewerkers van Philips in Nederland participeerde in het onderzoek. Het ging om mannen en vrouwen van verschillende leeftijden, met verschillende opleidingsniveaus, soorten functies en culturele achtergronden.Van hen bleek 6,4 procent slaapapneu te hebben. Tot nu toe werd dat percentage op 2 à 4 procent geschat.

Opvallend is dat 78 procent van de mensen bij wie slaapapneu werd vastgesteld, zich er geheel niet van bewust was te kampen met deze slaapstoornis.Bij slaapapneu stokt de adem tijdens de slaap, variërend van vijf tot meer dan dertig keer per uur. Door verstoring van het slaappatroon rusten zij 's nachts minder uit en raken ze vermoeid, waardoor ze slaperig zijn overdag, steeds slechter functioneren op hun werk en een kort lontje hebben thuis. De stoornis geeft meer kans op het optreden van hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Slaapapneu komt meer voor bij zwaarlijvige mensen van middelbare leeftijd.

Bron: 4 op 5 patiënten met slaapapneu zijn zich daarvan niet bewust, De Standaard, 18 juni 2013