Gezondheid.be

Abonneren op feed Gezondheid.be
Nieuws op gezondheid.be!
Bijgewerkt: 27 min 19 sec geleden

Zwangerschap en kanker: bestraling heeft geen impact op ontwikkeling baby

vr, 19/04/2024 - 00:00
Wegens gebrek aan langetermijnresultaten over de impact van radiotherapie tijdens de zwangerschap, geven artsen vaak de voorkeur aan een alternatieve behandeling zoals chemotherapie. Afwijken van de standaardbehandeling, kan echter de slaagkansen beïnvloeden. Uit een langlopende studie aan de UZ Leuven blijkt nu dat kankerbestraling tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind.

Darmgezondheid verbeteren met kruiden en specerijen, kan dat?

di, 16/04/2024 - 00:00
Onderzoekers hebben de impact van kruiden en specerijen op de darmgezondheid bestudeerd en ontdekten dat dagelijkse consumptie van polyfenolen in onder andere peper, kaneel en knoflook de samenstelling van microbiota kan beïnvloeden ten gunste van goede bacteriën.

Gentherapie: langverwachte life changer voor patiënten hemofilie

di, 16/04/2024 - 00:00
Hemofilie, een genetische bloedstollingsziekte, veroorzaakt bij patiënten frequente bloedingen waardoor opvolging en behandelingen noodzakelijk zijn. De impact op de levenskwaliteit is groot. Gentherapie wordt geprezen als een langverwachte life changer.

'Darmkanker vroegtijdig opsporen via een eenvoudige bloedtest'

vr, 12/04/2024 - 00:00
Een veelbelovende studie toont aan dat darmkanker in een vroeg stadium in 83% van de gevallen kan worden opgespoord op basis van een eenvoudige bloedtest. Kan een bloedonderzoek de coloscopie en stoelgangtest binnenkort dan vervangen?

Hoe je spreekt, kan wijzen op cognitieve achteruitgang

vr, 29/03/2024 - 00:00
Kan je niet op de naam komen van een voorwerp of persoon? In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is dit geen teken van cognitieve achteruitgang of dementie. De snelheid waarmee je spreekt kan daarentegen een betere indicator zijn.

Onco-revalidatie: de impact van lichaamsbeweging in de strijd tegen kanker

di, 26/03/2024 - 00:00
Onco-revalidatie zou patiënten in staat kunnen stellen om te beginnen (of door te gaan) met regelmatige lichaamsbeweging om de bijwerkingen van de ziekte beter te beheersen, gemakkelijker te herstellen en hun gezondheid te verbeteren. Dat meldt Stichting tegen Kanker.

Fietsen naar het werk vermindert risico op hartziekten en kanker

di, 19/03/2024 - 00:00
Fietsen naar het werk verkleint uw risico op kanker en hartziekte met bijna de helft. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij ruim 260.000 Britten tussen 40 en 69 jaar werden ondervraagd en die gedurende vijf jaar werden opgevolgd. Het onderzoek verscheen in het BMJ.

Vitamine D op peil houden: wanneer heeft men een supplement nodig?

ma, 04/03/2024 - 00:00
Ontdek de factoren die onze vitamine D beinvloeden en hoe men best onze vitamine D op peil houdt om in goede vorm te blijven.

Rozemarijn is goed voor de ogen

ma, 26/02/2024 - 00:00
Een onderzoeksteam heeft ontdekt dat carnosinezuur, een bestanddeel van rozemarijn, de gezondheid van de ogen bevordert. Het zou zelfs van nut kunnen zijn als behandeling van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) of het ontstaan van staar.

Heerlijke brownies met pindaspread

do, 22/02/2024 - 00:00
Wie houdt er nu niet van brownies? Dit dessert met intense chocoladesmaak doet de harten van klein en groot sneller slaan. En wat als we eens een geheim ingrediënt zouden toevoegen om dit favoriete gebakje nóg lekkerder te maken?

Gezond ouder worden: wat eten?

di, 20/02/2024 - 00:00
Een nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen die vanaf hun veertigste meer eiwitten consumeren minder chronische ziekten ontwikkelen en waarschijnlijk gezonder ouder worden. Om welke eiwitten gaat het dan? En wat kan je beter mijden qua voeding?

Saartje Vandendriessche over het vinden van de juiste balans tussen voeding en supplementen

ma, 19/02/2024 - 00:00
“Om te functioneren en de dag vol energie door te komen heeft ons lichaam mineralen en vitaminen nodig. Aangezien we deze niet voldoende uit gezonde voeding kunnen halen, vul ik dit tekort aan met een voedingssupplement,” vertelt Saartje Vandendriessche.

Nieuwe behandeling voor prikkelbare darmsyndroom: medicatie tegen allergie

vr, 16/02/2024 - 00:00
Ongeveer 10% van de wereldbevolking lijdt aan het prikkelbare darm syndroom. De ziekte veroorzaakt buikpijn en behandelingen zijn vaak niet effectief, maar Belgische onderzoekers hebben nu ontdekt dat ebastine, een medicijn tegen allergie (hooikoorts), de pijn kan verlichten .

Endometriose: diagnose via speekseltest

vr, 16/02/2024 - 00:00
Endometriose komt voor bij ongeveer 10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het duurt meestal jaren voordat de diagnose wordt gesteld, maar sinds kort is er een speekseltest beschikbaar waarmee de ziekte snel en niet-invasief kan worden opgespoord.

Met deze tips druk je stress de kop in

di, 13/02/2024 - 00:00
Het nieuwe jaar wil voor velen zeggen: een frisse start. Maar de eerste maanden van het jaar gaan vaak ook vaak gepaard met stress. Deze tips kunnen je helpen om je mentaal voor te bereiden op veranderingen en het onbekende.

Zo herstel je jouw darmen na de feestdagen

ma, 12/02/2024 - 00:00
Een veelvoorkomend gevolg van de feestmaaltijden tijdens de eindejaarsperiode is het optreden van darmongemakken aan het begin van het nieuwe jaar. Nu het februari is, kan jij jouw spijsverteringsbalans met deze tips een handje helpen.

Een interactieve tentoonstelling om de mysteries van je darmen te begrijpen

do, 08/02/2024 - 00:00
Het spijsverteringsstelsel speelt een cruciale rol in onze gezondheid. Een gezonde darm heeft een impact op ons immuunsysteem, onze mentale gezondheid, ons humeur,... Hoe? Dat ontdek je in de fascinerende en interactieve tentoonstelling "Inside your Digestion" in Brussel.

Premature baby's: muziek om de hersenen te stimuleren

di, 06/02/2024 - 00:00
Onderzoekers van de Universiteit van Genève (UNIGE) en de Universitaire Ziekenhuizen van Genève (HUG) hebben ontdekt dat de cerebrale ontwikkeling van premature baby’s een boost krijgt als ze naar muziek luisteren. Deze auditieve stimulatie zou hun ontwikkelingsachterstand kunnen beperken.

Schoolvakanties in Vlaanderen 2024: hoe plan je best je verlofdagen?

di, 30/01/2024 - 00:00
De schoolvakantie is een populaire periode om verlof nemen. Of je nu je kindjes wil opvangen of gewoon de mooie zomermaanden juli en augustus maximaal wil benutten thuis of op reis, een efficiënte planning is de sleutel. Met deze tips maximaliseer je je verlof.

Wakame: een gezonde bron van ijzer

ma, 29/01/2024 - 00:00
Wakame is een zeewier dat zeer populair is in de Aziatische keuken, vooral in Japan waar het in origine ook vandaan komt. Wat zijn nu precies de heilzame effecten voor de gezondheid en hoe eet je wakame?

Pagina's