Gezondheid.be

Abonneren op feed Gezondheid.be
Nieuws op gezondheid.be!
Bijgewerkt: 7 min 25 sec geleden

Alles wat je moet weten over het coronavirus

18 uur 41 min geleden
Het virus dat begin januari in de Chinese miljoenenstad Wuhan uitbrak, heeft intussen al aan heel wat mensen het leven gekost. Wereldwijd gaan meer en meer alarmbellen af en misschien maak jij je ook wel zorgen. Terecht? We zetten alles even op een rijtje.

Oxytocine helpt mensen met hechtingsproblemen binnen autisme

18 uur 41 min geleden
Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten dat toediening van oxytocine ervoor zorgt dat mensen met autisme meer bereid zijn om nauwe emotionele banden aan te gaan met anderen.

Digitale munt Buck-e overtuigt 50 procent meer kinderen om met de fiets of te voet naar school te gaan

18 uur 41 min geleden
Veilige, gezonde schoolomgevingen creëren en tegelijk de lokale middenstand een stevige duw in de rug geven? Buck-e, een oplossing van het Antwerpse technologiebedrijf Flow Pilots, beloont kinderen als ze te voet of met de fiets naar school gaan.

Kunnen zoetstoffen suiker vervangen?

vr, 24/01/2020 - 00:00
We zijn ons met zijn allen steeds meer bewust van de nadelen die de overmatige consumptie van suiker met zich meebrengt voor onze gezondheid. Vandaar dat suikervervangers of zoetstoffen populairder worden.

Drank-, drug- en tabaksgebruik bij tieners daalt… maar niet voldoende

vr, 24/01/2020 - 00:00
Elk jaar peilt het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs bij leerlingen uit het secundair onderwijs naar hoe ze omgaan met drank, drugs, sigaretten, medicatie, gamen en gokken.

Moet je geneesmiddelen nemen om je cholesterol te verlagen?

vr, 24/01/2020 - 00:00
Een kwart van de Belgische 40-plussers neemt statines om het cholesterolgehalte te verlagen. Na een hart- of vaatprobleem (hartaanval, beroerte) bieden statines een duidelijk voordeel. Maar er zijn ook risico's aan verbonden.

Britse wetenschappers doen opvallende oproep: “Maak spermadonatie mogelijk na overlijden”

vr, 24/01/2020 - 00:00
Zoals we een lever, nier of hart doneren bij onze dood, moet het ook moreel toegelaten zijn om sperma te doneren. Althans als het van twee Britse wetenschappers afhangt.

Wat kan je doen tegen droge ogen?

vr, 24/01/2020 - 00:00
Ogen worden droog wanneer onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of het traanvocht van slechte kwaliteit is en daardoor sneller verdampt. Vaak speelt een combinatie van beide problemen.

Infosessie over valpreventie

do, 23/01/2020 - 00:00
Hoe hoger het aantal risicofactoren, hoe groter de kans op een valpartij. Door de verschillende risicofactoren te leren kennen en met een aantal praktische tips, is het mogelijk om het risico op een valpartij in je thuisomgeving te verminderen.

Waarom je noten, zaden en pitten best roostert

do, 23/01/2020 - 00:00
Het is gezond om noten, zaden en pitten te eten en als je ze roostert geven ze extra veel smaak en aroma’s vrij. Hoe ga je te werk?

10 foute overtuigingen over rugpijn

do, 23/01/2020 - 00:00
Wie last heeft van rugpijn krijgt allerlei adviezen. Australische kinesitherapeuten evalueerden tien populaire, maar vaak ook ongelukkige, adviezen over rugpijn.

Het leven na een coma: steun voor nieuwe behandelingen

do, 23/01/2020 - 00:00
Ieder jaar worden er in België een honderdtal mensen wakker na in een coma gelegen te hebben, maar met slechts een minimaal bewustzijn. Ongeveer 50 mensen per jaar komen uit een coma in de zogenaamde niet-responsieve waaktoestand, waarbij ze niet bewust zijn en enkel reflexmatig bewegen.

Hoe kan je besparen op je ziekenhuiskosten?

di, 21/01/2020 - 00:00
Een ziekenhuisfactuur kan aardig oplopen en een serieuze aanslag plegen op je portemonnee. Welke voorzorgen kan je nemen om zo’n financiële aderlating te vermijden?

Grote prijsverschillen in de kost van woonzorgcentra

di, 21/01/2020 - 00:00
De gemiddelde dagprijs in de Vlaamse woonzorgcentra bedroeg op 1 mei 2019 2,54% meer dan het jaar ervoor, of na aftrek van de inflatie een reële stijging van 0,65%. Indexaties en nieuwe kamers of voorzieningen zijn de belangrijkste redenen voor de prijsstijging.

Mondhygiëne is nieuwe gezondheidsdoelstelling van Vlaamse Overheid

di, 21/01/2020 - 00:00
In het nieuwe regeerakkoord werd een goede mondhygiëne opgenomen als nieuwe gezondheidsdoelstelling, zowel voor kinderen als voor mensen die verblijven in residentiële zorgsettings.

Acht goede redenen om één maand lang geen alcohol te drinken

di, 21/01/2020 - 00:00
Een maand zonder alcohol is vaak moeilijker dan mensen denken. Zeker als het ongezellig wordt gevonden wanneer je niet meedrinkt, en je dat zelf eigenlijk ook vindt. Uit onderzoek blijkt echter dat zo'n alcoholvrije maand heel wat voordelen heeft.

Waar gaat lichaamsvet naartoe als we afslanken?

ma, 20/01/2020 - 00:00
Gewicht verliezen, het is een gebruikelijk voornemen na de etentjes in de eindejaarsperiode en de nieuwjaarsrecepties erna. Maar wat gebeurt er met het lichaamsvet dat je verliest bij het diëten, dat kan toch niet zomaar in lucht opgaan? Toch is dat deels wat er gebeurt.

Zorgt bluetooth voor schadelijke straling?

ma, 20/01/2020 - 00:00
De opkomst van bluetooth-technologie, gebruikt om toestellen op korte afstand met elkaar te verbinden zonder vervelende kabels, zorgt ook voor vragen rond mogelijke effecten van de elektromagnetische straling, uitgezonden door de apparaten, op onze gezondheid.

Mysterieuze ziekte maakt slachtoffers in China, Thailand en Japan

ma, 20/01/2020 - 00:00
In China zijn al twee personen omgekomen door een longontsteking die het gevolg is van het virus. Ook in Thailand en in Japan zijn er meldingen van slachtoffers.

Fabeltje over hartaanval doet (weer) de ronde op sociale media

vr, 17/01/2020 - 00:00
Een hartaanval overleven als je alleen bent? Even hoesten en alles komt goed! Dit fabeltje (of hoax) duikt elk jaar weer op op sociale media en doet nu opnieuw de ronde op Facebook.