Gezondheid.be

Abonneren op feed Gezondheid.be
Nieuws op gezondheid.be!
Bijgewerkt: 17 min 59 sec geleden

ASS: epilepsiemedicijn kan belangrijkste symptomen autisme verlichten

di, 28/06/2022 - 00:00
Tot op heden bestaat er geen medicijn specifiek voor autisme, maar een studie van Franse onderzoekers toont aan dat bromide-ionen, die gebruikt worden om epilepsie te behandelen, ook symptomen van autismespectrumstoornissen (ASS) kunnen aanpakken.

Hoe krijg je een aangebrande pan schoon?

di, 28/06/2022 - 00:00
Het overkomt zelfs de beste kok wel eens. Je zet de pan op het vuur, je let even niet op en plots is je gerecht aangebrand. Hoe krijg je die makkelijk weer proper?

Krachttraining (fitness of thuis) goed voor fysieke en mentale gezondheid

ma, 27/06/2022 - 00:00
Minder dan een op de vijf Europeanen doet twee keer per week aan spierversterkende oefeningen, met nadelige gevolgen voor de fysieke en mentale volksgezondheid. Dat toont een Australische studie, die ook concreet advies heeft voor beleidsmakers.

Borstkanker: nieuwe biomarker om behandeling te personaliseren

vr, 24/06/2022 - 00:00
Een grote hoeveelheid vet rond de borst kan leiden tot een opeenhoping van ontstekingscellen in het borstvet. Wanneer deze macrofagen zich ophopen, vormen zij een ring rond de tumoren. Een onderzoeksteam heeft nu die kroonvormige structuren onderzocht, met opmerkelijke resultaten.

Wereldprimeur: Canada keurt experimentele behandeling ALS goed

di, 21/06/2022 - 00:00
Canada heeft een experimentele therapie voor mensen met ALS goedgekeurd. Daarmee steekt Canada de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en zijn onafhankelijke adviescommissie voorbij, die vinden dat er momenteel nog te weinig bewijs is dat de therapie werkt.

Houdbaarheid: hoelang blijft zonnecrème goed?

di, 21/06/2022 - 00:00
Beschermen flesjes en sprays van vorige zomer onze huid nog voldoende? In principe kunnen zonnecrèmes langer meegaan dan een jaar na opening, al zijn daar voorwaarden aan verbonden. Onderzoek suggereert alvast enkele gevaren van ‘verjaarde’ crèmes.

Met deze tips slaap je wel goed als het warm is

vr, 17/06/2022 - 00:00
Als het kwik stijgt, vinden veel mensen het moeilijker om in slaap te vallen. Hoe hou je het hoofd (en je bed) koel bij hoge temperaturen? Enkele tips.

Lijst: minst en meest bespoten groenten en fruit

do, 16/06/2022 - 00:00
Het wegspoelen van pesticiden met water lukt tot op zekere hoogte, maar al vaker is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat er altijd gifstoffen achterblijven op bespoten groenten en fruit. Welke voedingsmiddelen bevatten na schillen en wassen nog de meeste bestrijdingsmiddelen?

Orgaantransplantatie: nieuwe methode laat toe om organen langer te bewaren

zo, 12/06/2022 - 00:00
Een 62-jarige man heeft een levertransplantatie gekregen nadat het orgaan drie dagen buiten het lichaam werd bewaard, zonder invriezen. Het orgaan lag opgeborgen in een normothermische perfusiemachine. Een methode die mogelijks een oplossing biedt voor het tekort aan organen.

Doorbraak: patiënten genezen van endeldarmkanker na klinische studie

vr, 10/06/2022 - 00:00
Een kleine studie bij 12 patiënten met plaatselijk gevorderde endeldarmkanker heeft de medische wereld verrast: alle patiënten zijn twee jaar na afloop van de proef in remissie, zonder verdere behandeling. Mogen we spreken van een wondermiddel tegen kanker?

1 op 10 blijft (gedeeltelijk) bij bewustzijn tijdens volledige verdoving

vr, 03/06/2022 - 00:00
Van de patiënten die onder volledige verdoving gebracht worden, blijft een aanzienlijk deel toch nog gedeeltelijk bij bewustzijn. Dat blijkt uit een studie onder leiding van Robert Sanders, een anesthesist en neurowetenschapper aan de Universiteit van Sydney in Australië.

Nauw verband ontdekt tussen hoge bloeddruk en mondgezondheid

do, 02/06/2022 - 00:00
Er is een nauw verband tussen het risico op hoge bloeddruk en de gezondheid van je mond. Als je mond in slechte staat is, in het bijzonder wanneer je parodontitis hebt, is het noodzakelijk om snel op te treden. Dat blijkt uit cijfers van een Brits team, dat de link tussen mondhygiëne en hart- en vaatziekten onderzocht.

Koffie voor je training helpt om meer vet te verbranden

di, 31/05/2022 - 00:00
Cafeïne staat bekend om zijn stimulerende effecten op mentaal vlak en is de meest geconsumeerde psychoactieve stof ter wereld. Wat minder bekend is, is dat koffie ook een effect heeft op de fysieke prestaties. Als je een half uur voor je fysieke activiteit koffiedrinkt, zal je meer vet verbranden.

Checklist: Zo kan je je baby ergonomisch dragen

di, 31/05/2022 - 00:00
Ergonomisch dragen betekent dat het draagsysteem de natuurlijke houding van het kindje én van de drager respecteert en ondersteunt. Dat bevordert een goede ontwikkeling van het lichaam van je baby of peuter en zorgt ervoor dat je geen last krijgt van je rug, heup of bekken. Waarop moet je letten?

Wat zijn de oorzaken van een onfris ruikende adem?

di, 31/05/2022 - 00:00
Iedereen weet dat tabaksrook, look en koffie een onaangename of zelfs slecht ruikende adem kunnen veroorzaken, maar er zijn nog een aantal andere boosdoeners.

Mag je chocolade die wit uitslaat nog opeten?

vr, 27/05/2022 - 00:00
Is de paashaas dit jaar zeer gul geweest, dan heb je een paar weken later misschien nog wat chocolade-eieren over. En als je die niet op de ideale manier hebt bewaard, kunnen ze een witte waas vertonen. Nog opeten of weggooien die handel?

Doorslikbare sensorpil zal endoscopie vervangen

vr, 27/05/2022 - 00:00
Naast het nemen van foto's zou The Ingestible dankzij sensoren in staat zijn ontstekingen te detecteren, de bacteriën die de microbiota vormen te onderzoeken, de werking van geneesmiddelen te controleren of de effecten van een dieet te bepalen.

Is kant-en-klare potjesvoeding een gezond alternatief voor verse babyvoeding?

do, 26/05/2022 - 00:00
Als ouder voel je je soms schuldig als je je baby of peuter kant-en-klare potjesvoeding geeft, omdat je ervan uitgaat dat niets beter is dan een zelfbereide groentepap of fruitpap. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Wat kan je doen met aspergeschillen?

do, 26/05/2022 - 00:00
De asperge is een ‘no waste’ groente op zijn best! Gooi de schillen niet weg, je kunt er een lekker soepje of sausje van maken.

Vet is niet noodzakelijk een risico voor hart- en vaatziekten

di, 24/05/2022 - 00:00
Men neemt over het algemeen aan dat overtollig lichaamsvet een gezondheidsrisico vormt, vooral voor hart- en vaatziekten. Maar dit blijkt niet noodzakelijk zo te zijn.

Pagina's