Gezondheid.be

Abonneren op feed Gezondheid.be
Nieuws op gezondheid.be!
Bijgewerkt: 1 uur 16 sec geleden

Gespreksavond: vroegdetectie van dementie

vr, 17/09/2021 - 00:00
Dankzij nieuwe inzichten in de ontstaansmechanismen van dementie is vroegdetectie mogelijk. Professor Peter De Deyn (ZNA/Universiteit Antwerpen en Rijksuniversiteit Groningen) legt uit hoe dat dan precies verloopt, en of je de diagnose van een nakende dementie wel al zo vroeg wil kennen.

Hoe betrouwbaar is een zelftest na vaccinatie?

vr, 17/09/2021 - 00:00
Als je veel menselijk contact hebt gehad de laatste tijd en plots een paar verkoudheidssymptomen voelt opduiken, is de kans reëel dat je je zorgen maakt dat het coronavirus tersluiks is binnengeslopen, ondanks je dubbele vaccinatie. Hoe betrouwbaar is een zelftest in dat geval?

Wie tijdens het slapen door zijn mond ademt, beschadigt zijn tanden

vr, 17/09/2021 - 00:00
Door de mond ademen tijdens het slapen zou de zuurtegraad in de mondholte verhogen en dat kan op zijn beurt nefaste gevolgen hebben voor het tandglazuur.

Waar moet je als voetganger lopen op de openbare weg?

do, 16/09/2021 - 00:00
Er zijn niet alleen verkeersregels voor ‘rijdend verkeer’. Ook wie zich te voet op de openbare weg begeeft, moet zich aan de wegcode houden. Maar die is niet altijd voor iedereen even duidelijk …

Gratis kookboek met gezonde en lekkere recepten voor kankerpatiënten

do, 16/09/2021 - 00:00
Wie kanker heeft, moet voeding beschouwen als een ondersteunende behandeling, naast andere behandelingen, meldt Stichting tegen Kanker, dat ‘Rijkelijk Gezond’ lanceert, een nieuw, gratis receptenboek vol energie- en eiwitrijke recepten aangepast aan de noden van mensen met kanker.

Gewicht, cholesterol, bloedsuiker: kies voor volkoren

di, 14/09/2021 - 00:00
Hoe hoger de consumptie van volle granen, hoe groter de cardiovasculaire en metabolische voordelen, en hoe meer je geraffineerde granen vervangt door volle granen, hoe duidelijker het positieve effect. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij senioren.

UZA start klinische studie met vaccin tegen hersenkanker bij kinderen

di, 14/09/2021 - 00:00
Het genezingspercentage van kinderen met kanker is intussen gestegen naar 80 procent, maar voor bepaalde hersen(stam)tumoren zijn de overlevingskansen nog steeds klein. Na meer dan twee decennia onderzoek start UZA nu een klinische studie naar gepersonaliseerde celtherapie.

Waarschuwingssymptomen tot 10 jaar voor de beroerte

ma, 13/09/2021 - 00:00
Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met een hoog risico op een beroerte al jaren op voorhand waarschuwingstekenen vertonen. Vroegtijdige identificatie zet de deur open voor gepersonaliseerde preventiestrategieën, wat de kans op een beroerte aanzienlijk verkleint.

Coeliakie: kan het gluten zijn?

ma, 13/09/2021 - 00:00
Bij coeliakie zorgen de vaak vage symptomen voor grote onderdiagnose. Schär, producent van glutenvrije voeding, maakte daarom een zelftest.

De link tussen vleesconsumptie en urineweginfecties (cystitis)

vr, 10/09/2021 - 00:00
Vleesconsumptie kan het risico op het ontwikkelen van een urineweginfectie verhogen, dat blijkt uit nieuw onderzoek van een Portugees team. Hoe dan, en zijn er voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om het risico op een urineweginfectie te beperken?

PFAS-chemicaliën zorgen ook binnenshuis voor luchtvervuiling

do, 09/09/2021 - 00:00
Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om PFAS-gehaltes in de lucht te detecteren en ontdekten zo dat de chemicaliën ook binnenshuis de lucht verontreinigen. Onder meer in kleuterklassen, universiteitslokalen, winkels en zelfs woningen werden concentraties PFAS gemeten.

Wat kan je doen om je gewrichten op natuurlijke wijze in topconditie te houden?

do, 09/09/2021 - 00:00
Naarmate we ouder worden, neemt de beweeglijkheid van onze gewrichten af. Hou je gewrichten en spieren in topconditie met deze natuurlijke tips!

Tweederde van de liefdesrelaties ontstaat uit een vriendschap

di, 07/09/2021 - 00:00
In films en op televisie zien we vaak dat een romance ontstaat wanneer twee vreemden elkaar ontmoeten. Echte stellen beginnen echter veel vaker als vrienden. Tweederde van de romantische relaties begint platonisch, zo blijkt uit een nieuwe studie in Social Psychological and Personality Science.

De Roze Mars: 10.000 stappen per dag in internationale borstkankermaand oktober

di, 07/09/2021 - 00:00
Na het overweldigende succes van de vorige keer nodigt ambassadrice Kat Kerkhofs iedereen uit om deel te nemen aan de vierde editie van De Roze Mars ten voordele van Pink Ribbon, de vzw die strijdt tegen borstkanker door middel van preventie, opsporing en psychosociale zorg.

Mag je zwanger worden na een maagverkleining?

di, 07/09/2021 - 00:00
Zwanger worden na een bariatrische ingreep is geen probleem. Je moet wel minstens 12 tot 24 maanden wachten om zwanger te worden tot je gewicht weer min of meer stabiel is.

Hoe lang mag je slippers of flipflops dragen?

ma, 06/09/2021 - 00:00
Evenals hoge hakken kunnen slippers en flipflops nefast zijn voor je voeten. Ook problemen met de knieën, heupen en rug kunnen het gevolg zijn van het langdurig dragen van dergelijk schoeisel.

De ziekte van Alzheimer: wat zijn de symptomen in het beginstadium?

vr, 03/09/2021 - 00:00
De ziekte van Alzheimer treedt meestal op na de leeftijd van 65 jaar, maar het komt ook voor bij jongere mensen. In dat geval gaat de achteruitgang meestal sneller, omdat de ziekte vaak pas laat wordt gediagnosticeerd. De symptomen snel herkennen is essentieel om vroegtijdig te kunnen ingrijpen.

Waarom je van sit-ups geen wasbordje krijgt – en waarvan dan wel

vr, 03/09/2021 - 00:00
Je mag nog zoveel sit-ups doen als je wilt: een wasbordje zal je er niet van krijgen. Een zere nek of rug dan weer wel. Dat zegt trainer Matt Fiddes uit het Britse Swindon, die een keten van zevenhonderd vechtsportscholen leidt en miljonair was op zijn 21ste. Maar hoe kweek je dan wél buikspieren?

Kurkuma nog krachtiger met boswellia en zwarte peper !

do, 02/09/2021 - 00:00
Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het krachtige kurkuma nog versterkt wordt in combinatie met de nieuwe superfood boswellia. Zwarte peper zou ook de opname van kurkuma in de gewrichten sterk verbeteren! Ervaar deze kracht voor uw krakende gewrichten en lees snel verder.

Hoe klik je je kind veilig vast in de auto?

do, 02/09/2021 - 00:00
Kinderen zijn extra kwetsbaar in de auto. Tot ze 1,35 m groot zijn, moeten ze in een aangepast zitje worden vervoerd waarin ze correct zijn vastgeklikt. Niet los in de auto en al zeker niet op je schoot. En dat geldt evenzeer bij korte ritten en lage snelheden.

Pagina's