Marely Aaltink mocht opeens geen auto meer rijden

wo 29 maart 2017

De titel alleen al... bij zo'n artikel heb je als ApneuVereniging Vlaanderen toch wel een belangrijke bedenking. Slaapapneu op zich is niet de oorzaak van een risico in het verkeer, wel ONBEHANDELDE slaapapneu! Zodra deze vrouw een luchtdruktoestel met masker gebruikt (of een andere geschikte behandeling), is er geen reden om haar van de weg te houden. Die informatie hadden we graag gezien in het artikel.

Je zult het maar hebben: slaapapneu. Marely Aaltink uit Nijverdal heeft de zwaarste vorm. 's Nachts stopt haar ademhaling maar liefst vijftig keer per uur. Omdat ze volgens de longarts onmogelijk uitgerust wakker kon worden, mocht ze van de ene op de andere dag geen auto meer rijden. En daar sta je dan. Want hoe ga je dat doet als je twee winkels moet runnen?

In Overijssel Vandaag vertelt Aaltink dat ze zich geen raad wist. "Mijn man en ik runnen tattooshops in Nijverdal en Zwolle. Even snel en gemakkelijk op en neer is er niet meer bij. Ook moet mijn man nu veel meer doen. Want even boodschappen doen, kinderen ophalen en wegbrengen... ik mag het niet meer doen." 

Blij met de diagnose

Toch is Aaltink blij met de diagnose dat ze slaapapneu heeft. "Ik was wel moe overdag, maar had geen idee wat er aan de hand was. Je zegt tegen jezelf dat je niet zo moet zeuren en gaat door. Nu het duidelijk is wat er met me aan de hand is, kan er ook wat gedaan worden."

Lacherig over apneu

"Ik krijg binnenkort een kastje dat moet voorkomen dat mijn ademhaling stopt. Als het aantal stops 's nachts is gedaald, kan ik misschien weer autorijden en word ik wat mobieler. Dat mensen lacherig doen over apneu begrijp ik, zolang je er zelf niet mee geconfronteerd wordt. Het is namelijk een serieuze en gevaarlijke aandoening." 

Tags: